Matej Dužnović: Ne trebamo se bojati raditi na sebi, jer je taj rad dragocjen

Mnoge organizacije u Bosni i Hercegovini okupljaju mlade kojima nude različite edukativne, zabavne, sportske, kreativne, duhovne, političke programe s ciljem kako bi obogatili njihovu svakodnevicu, ali i ponudili im priliku za dodatno neformalno usavršavanje.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. mjesto je koje mladima nudi mogućnost odgoja i rasta u vjeri, nudeći im priliku za susrete s drugim i drugačijim, razvijajući svoje talente, sposobnosti kroz razne formacijske susrete, duhovni i edukativni program, projektne aktivnosti i sl.

Svoje sigurno mjesto u Centru za mlade Ivan Pavao II. pronašao je i Matej Dužnović, mladić iz Vareša, student prve godine Filozofskog fakulteta u Sarajevu na odsjeku pedagogija. Ovaj mladić, zaljubljenik i kolekcionar antikviteta, animator je instruktor, volonter, vršnjački edukator ali i član glumačke skupine (H)epiCentar koja je u protekloj godini svoje emisije objavljivala na istoimenom Youtube kanalu. Uživa u radu s mladima i trudi se uraditi sve što je u njegovoj moći kako bi mladi iz Vareša imali sve ono što je njemu nedostajalo kad je bio njihovih godina.

„Projekt Osnaženi mladi za osnaženu župnu i lokalnu zajednicu je odličan jer mi nudi priliku da usavršim svoja dosadašnja znanja, ali i da steknem nova, svakako. Ovaj projekt mi je važan jer već petu godinu za redom radim s djecom i svakodnevno se susrećem s novim izazovima koje mi rad s djecom pruža. Posebno sam sretan zbog ove prilike, jer će mi znanje i vještine koje ovdje naučim i usvojim pomoći u mome životnom pozivu, tj. poslu pedagoga. Sretan sam također, na prilici da budem dio jedne ovakve sjajne institucije kao što je Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. koja mi je uveliko pomogla u jačanju samopouzdanja, u borbi s tremom pred velikom skupinom ljudi, ali me izgradila i kao osobu“- na samome početku vrlo iskreno govori nam Matej.

Također, ističe kako je Bosna i Hercegovina specifična zemlja što se tiče rada s mladima, jer ima nekoliko institucija koje pružaju priliku mladima da se izgrađuju i nadograđuju svoje vještine, ali je problem u tome što mnogi mladi ne znaju za njih. Umjesto da organizacije dođu do mladih, najčešće mladi moraju sami pronalaziti organizacije koje nude program za mlade.

„Ja sam samo kap vode u moru. Iako sam kap, opet sam vrijedan s onim što jesam. Znam da sam velike stvari ne mogu postići, ali baš zbog toga radim na sebi. Pronalazim institucije koje će me naučiti kako da nešto ostvarim, kako mladima da napravim zabavan, zanimljiv, poučan sadržaj. Posebno sam sretan zbog prilike, što zajedno sa svojim vršnjacima mogu pisati projekte koji će osigurati prostor mladima da se dodatno zabave, nauče nešto novo i sl.“- nastavlja Matej.  

„Kroz različite projekte i aktivnosti, svako od nas ima priliku promatrati stvari na različite načine, upoznati se s mladima iz drugih sredina, spoznati neka nova iskustva, stvari i sl. Život je raznovrstan, a ljudi različiti. Različite su im želje, sposobnosti, potrebe, profesije, mogućnosti djelovanja i sl. Volontiranje u Centru osigurava pojedincima različit izbor, mladi zahvaljujući aktivnostima imaju priliku raditi mnoge aktivnosti što im kasnije može pomoći prilikom izbora životnog poziva“- ističe Matej poručujući mladima kako se najteže u životu boriti sam sa sobom, te kako se ne trebamo bojati raditi na sebi, jer je taj rad itekako dragocjen.

„Radom na sebi pomažeš sebi i drugima oko sebe. Nemojte čekati da vas netko pozove, nego budite sami inicijatori aktivnosti za sebe i druge“- zaključuje ovaj svestrani mladić iz Vareša.

Josip Milanović