Iris Vrdoljak: Dajući dio sebe i svog slobodnog vremena, stvaramo temelje ljepše i bolje Bosne i Hercegovine

Biti mlada osoba u današnjem svijetu koja na kvalitetan način koristi svoje slobodno vrijeme, veliki je izazov. Dok najčešće mladi danas vrijeme provode na društvenim mrežama i portalima, komentirajući stanje u državi, postoje i oni koji koriste svaku novu priliku kako bi nešto novo naučili, kako bi stekli nova znanja i vještine, te samim tim nešto mijenjali u sustavu koji im ne odgovara.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. od samog osnivanja okuplja mlade koji žele, mogu i hoće mijenjati stvari na bolje. Također, kroz svoju bogatu ponudu, Centar za mlade Ivan Pavao II. nudi programe i aktivnosti koji osiguravaju priliku mladima da stečeno teorijsko znanje praktično primjerne.

Tu priliku prepoznala je i 18 – godišnja djevojka iz Sarajeva, Iris Vrdoljak, učenica završne godine medicinske škole u Sarajevu, smjer farmaceutski tehničar. Iris, koja se sprema za upis na farmaceutski fakultet u Sarajevu, od prvih dana školovanja, prvih klupa i prvog školskog zvona, bavila se različitim izvannastavnim aktivnostima.

„Bavila sam se gimnastikom, folklorom, modernim plesom, pjevanjem, glumom, modelarstvom, kao i mojom najvećoj ljubavi – odbojkom, koju treniram već nekih 6-7 godina. Pored toga, neke od značajnijih aktivnosti koje su me u velikoj mjeri odredile kao osobu kakva sam sada, jesu aktivnosti u kojima sam sudjelovala u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II.“- započinje svoju priču vesela djevojka iz Sarajeva koja je još kao učenica osnovne škole sudjelovala u ljetnim kampovima Centra za mlade Ivan Pavao II.

„Pri kraju osnovne škole sam prošla kroz formaciju animatora – Mladi za mlade, a nakon par godina sam prošla i kroz školu za animatore instruktore, te sam sada već treću godinu ponosni animator instruktor. Pohađala sam i edukaciju Treninga za trenere za vršnjačke edukatore, što se izvrsno uklopilo s ulogom animatora instruktora. Sudjelujem u organizaciji i realizaciji temeljnih formacija za animatore i ministrante, ljetnim i zimskim kampovima, kao i dječjim ljetima.“- nastavlja ona, dodajući kako su projekti Centra za mlade sve ono što je mladima potrebno da razvijaju svoje sposobnosti i talente, a što im se ne pruža kroz proces školovanja.

Iris naglašava kako je kroz edukaciju koju je dobila u Centru za mlade, ali i kroz praktično sudjelovanje u projektima Centra, stekla vještine javnih nastupa, pripreme, organizacije i realizacije radionica, kampova, seminara, rukovođenja i animiranja grupe mladih i sl.  

„U projektu Osnaženi mladi za osnaženu župnu i lokalni zajednicu vidjela sam izvrsnu mogućnost napredovanja i usavršavanja kompetencija stečenih kroz moje dosadašnje iskustvo i angažman, kako bih bila još bolja u radu s mladima.  Iako moje formalno obrazovanje nema mnogo poveznice s mojim angažmanom u Centru za mlade, smatram da mi je ipak mnogo pomoglo u mom školovanju, jer sam zahvaljujući iskustvu koje sam stekla u Centru, s lakoćom prihvaćala uloge team leadera u školi, te različite zadaće i uloge izvannastavnih aktivnosti.“- ističe Iris.  

Razgovarajući o ulozi i važnosti Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u životu mladih, Iris ističe kako je Centar mjesto gdje svaka mlada osoba može rasti i napredovati, te pronaći sebe kroz mnoštvo ponuđenih aktivnosti, učiti, nadograđivati se, ali i družiti se, zabavljati se i biti ono što jesi.

Na samom kraju, Iris poručuje kako je u Sarajevu mnogo ponuda i izazova za mlade ljude, smatra da mladi ne koriste sve ono što bi mogli, te ne koriste prilike koje im se nude. „Moja poruka mladima je da se ne boje iskoristiti svoje slobodno vrijeme u sudjelovanju u ovakvim ili sličnim projektima, jer je dobit višestruka i nemjerljiva, a iskustvo stečeno kroz ove aktivnosti dragocjeno i nenadoknadivo. Dajući dio sebe i svog slobodnog vremena, stvaramo temelje ljepše i bolje Bosne i Hercegovine, zbog čega sam i ja ponosna jer sam dio sebe dala za rad s mladima, a zauzvrat dobila mnogo znanja, vještina, iskustva, kao i mnogo prijatelja i ljudi koji mi život znače.“- zaključuje na samome kraju.   

Josip Milanović