Održana druga formacija ministranata Vrhbosanske nadbiskupije

U razdoblju od 11. do 13. veljače u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.” održana je druga formacija ministranata Vrhbosanske nadbiskupije. Druga formacija ministranata okupila je 29 ministranata iz osam župa Vrhbosanske nadbiskupije, odnosno iz Sarajeva, Stupa, Travnika, Jelaha, Lug-Brankovića, Fojnice, Guče Gore i Gromiljaka.

U uvodnom dijelu programa ministranti su imali priliku podijeliti dojmove sa prošle formacije koja je održana u siječnju, a večer je obilježila radionica Darovi u našim životima koju su pripremili animatori Vrhbosanske nadbiskupije. U sklopu radionice ministranti su mogli istražiti koji su to darovi potrebni župnoj zajednici, a kroz vježbu Automobilska nesreća mogli su vježbati komunikaciju, te su učili o vrijednostima prihvaćanja i usvajanja različitih vještina i sposobnosti svakog člana na korist čitave zajednice.

Drugi dan formacije započeo je jutarnjom molitvom, a nakon zajedničkom doručka ministranti su sudjelovali u radionici Ministrant – u radosti, dobroti i oprostu koju je vodila s. Marina Jurišić, članica družbe Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije. Kroz radionicu ministranti su otkrivali kako prepoznati svoju dobrotu i kako sijati sjeme dobrote ovim svijetom. S. Marina naglasila je da je najljepše svjedočanstvo vjere spremnost oprostiti drugima.

Nakon radionice uslijedio je rad u grupama, tijekom kojeg su ministranti na kreativan način trebali odgovoriti na pitanje „Kako ja danas mogu biti sličan Isusu?“. Ministranti su kroz svoje crteže otkrili sliku Isusa u sebi, te osvijestili tko su zapravo i koliko teže biti slični Isusu.

U poslijepodnevnom dijelu programa, vlč. Marin Babić, kapelan u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Stup, održao je vježbe u kapelici. Tijekom vježbi ministranti su na praktičan način mogli primijeniti sve što su teoretski učili na prvoj formaciji o liturgijskom prostoru i liturgijskim gestama.

Nakon praktičnog modula, ministranti su sudjelovali na svetoj misi, koju je predvodio vlč. Marin Babić, a subotnja večer bila je rezervirana za veselu večer i mnoštvo igara.

Središnje misno slavlje u nedjelju predvodio je vlč. Stipica Lešić. Vlč. Stipica sjetio se u propovijedi sv. Tarzicija, zaštitnika ministranata, te napomenuo da se Bog nalazi svuda oko nas te kakvi trebamo biti kada služimo Bogu.

Projekt formacije ministranata nastoji doprinijeti osnaživanju identiteta i uloge ministranata u euharistijskom služenju te stjecanju vještina potrebnih za vođenje skupine. Treća formacija ministranata održati će se u periodu od 25. do 27. ožujka.