Održan Trening nenasilne komunikacije  za vršnjačke edukatore projekta Koračajmo zajedno

Od 11. do 13. veljače u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu, održan je Trening nenasilne komunikacije za vršnjačke edukatore međureligijskog projekta za mlade Koračajmo zajedno. Trening su vodili supružnici Ana i Otto Raffai, članovi organizacije Regionalna adresa za nenasilno djelovanje (RAND) iz Zagreba. Kroz aktivno sudjelovanje mladi su imali priliku razgovarati te upoznati vještine nenasilne komunikacije i transformacije sukoba, kako bi se osnažili za rad s vršnjacima na projektima i aktivnostima Centra za mlade.

Trening je započeo upoznavanjem sudionika te vježbama izgradnje povjerenja u skupini. Zatim su uslijedile vježbe promatranja i aktivna slušanja, prilikom kojih su mladi učili o važnosti posvećenosti pažnje sugovorniku. Pravilno izražavanje vlastitih osjećaja i potreba, empatija te davanje prostora vrijednostima drugog u dijalogu, temelji su uspješne komunikacije, što je bio i zaključak ovog dijela edukacije.

U nastavku je trening bio posvećen parafraziranju te „ja govoru“, kada su mladi nastavili učiti o važnosti asertivna ponašanja, povjerenja u sebe te prisutnosti i dobrohotnosti u razgovoru s drugima. Subotnje poslijepodne posvećeno je temi „Predrasude i stereotipi“, prilikom čega su sudionici imali zadatak kreirati vlastite priče o osobama koje su vidjeli na fotografijama, što je imalo cilj uvidjeti da svaki čovjek, svjesno ili nesvjesno, kreira mišljenje o drugom i drugačijem, na osnovu vlastitih iskustava ili pod utjecajem medija, a koje često nije jednako stvarnosti. Spremnost upoznati drugog, mladi i treneri su istaknuli kao osnovni korak ka nadilaženju predrasuda i stereotipa.

Nakon jutarnje nedjeljne mise, koju je predvodio vlč. Ivan Matijević, pastoralni suradnik u Centru za mlade, uslijedile su vježbe analize pojedninačnih slučajeva, koje su imale cilj  osvijestiti uzroke i načine transformacije sukoba, koristeći se vještinama nenasilne komunikacije.

Susret je završen zajedničkom evaluacijom, prilikom čega su sudionici istaknuli važnost ovakvih treninga, koji doprinose njihovom boljem snalaženju, kako u poslovnoj komunikaciji, tako i u svakodnevnim životnim situacijama u obitelji te interakciji s vršnjacima.

Marija Puljić