Zimski susret za djecu iz dječjeg doma bez roditeljskog staranja Tuzla

U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. od 14. do 16. veljače uspješno je realiziran još jedan, četvrti po redu zimski susret za djecu iz dječjih domova bez roditeljskog staranja na kojem su sudjelovala djeca iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.  

Nakon dolaska u Sarajevo sudionici kampa, točnije njih trinaestero, smjestili su se u svoje sobe, ručali i odmorili od puta. Uslijedilo je upoznavanje s koordinatorima projekta Goranom Lovrić i Josipom Milanovićem, vršnjačkim edukatorima Ismirom Mašić i Matejem Dužnovićem, kao i s programom i ciljevima kampa.

Djeca nakon što su pokazala entuzijazam i radovanje nadolazećim aktivnostima, upoznali su se s pravilima grupe, jedni s drugima podijelili anegdote iz svakodnevnog života, ali i razgovarali o očekivanjima kampa. Prvi dan susreta obilježio je sportski program koji su vodili vršnjački edukatori u sportskoj dvorani Renovabis, nakon čega su slobodno vrijeme sudionici obogatili druženjem uz stolni tenis, stolni nogomet, dok su se neki okušali i u sviranju bubnjeva. Nakon večere, uslijedila je radionica glume, na kojoj su sudionici zajedno s edukatorima smišljali kratke skečeve, koje su poslije i izvodili jedni pred drugima. Djeca su pokazala zainteresiranost, kreativnost i scenske talente. Kroz igru riječi i pokreta sudionici su se zabavili, nasmijali, naučili nešto novo i prenijeli važne poruke kroz medij umjetnosti.

Sljedećeg jutra, nakon doručka uslijedila je sportska radionica na kojoj su djeca pokazala veliku želju i volju za timskim radom. Nakon što su formirane grupe, sudionici kampa su odigrali nekoliko nogometnih mečeva. Uslijedio je ručak i odmor, a potom smo se vratili u dvoranu kako bismo nastavili s odbojkom. Poslije sportskih radionica i odmora održana je edukativna radionica na temu društvenih mreža. Sudionici kampa su aktivno sudjelovali na radionici, na kojoj su slušali o negativnim i pozitivnim stvarima interneta, učili kako sačuvati svoju privatnost i sl.

Posljednji, treći dan susreta bio je rezerviran za izlet, pa su tako sudionici posjetili Baščaršiju, uživali u ćevapima, šetali, napravili nekoliko fotografija, posjetili katedralu Srca Isusova, dok neki su kao uspomenu s Baščaršije kupili i suvenire. Po povratu u Centar održana je evaluacija. Sudionici su podijeli svoja iskustva s kampa, zahvalili se za gostoprimstvo i izrazili veliku želju za ponovnim susretom.

Ismira Mašić