Održana IV. Sjednica Trećeg saziva Vijeća za mlade Vrhbosanske nadbiskupije

Redovita sjednica Vijeća za mlade Vrhbosanske nadbiskupije održana je 18. veljače u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.”.

Na samom početku, nazočne je pozdravio vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Centra za mlade „Ivan Pavao II.” te zaželio posebnu dobrodošlicu mons. Tomi Vukšiću, nadbiskupu metropolitu vrhbosanskom koji je prvi put prisustvovao sjednici Vijeća za mlade u svojstvu nadbiskupa Vrhbosanske nadbiskupije. Nadbiskup Vukšić obratio se potom s riječima ohrabrenja, te poručio prisutnim vijećnicima da ga raduje njihovo nastojanje u svjedočenju kršćanske vjere, te u radu s mladima.

Nakon imenovanja i predstavljanja novih vijećnika, na sjednici se razgovaralo o novim aktivnostima koje će Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., uz dosadašnje aktivnosti, realizirati u predstojećem razdoblju, a to su Dekanatski susret krizmanika, Duhovna obnova za krizmanike, Nadbiskupijski križni put mladih, Dekanatski križni put mladih, Konferencija „Because we care”, Festival duhovne glazbe „Marijafest BiH”, Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije, ljetni kampove te 72 sata bez kompromisa.

Nakon predstavljanja aktivnosti, vijećnici su imali priliku predstaviti aktivnosti na razini dekanata. Sjednica je okončana izrazima zahvalnosti na dosadašnjem radu i zalaganju, nakon čega je uslijedilo euharistijsko slavlje koje je predvodio nadbiskup Vukšić.

Vijećnici su nastavili sa radom u subotu, 19. veljače, a sudjelovali su na edukaciji koja se provodi u sklopu projekta Revitalizacija župnih zajednica. Edukaciju Biti i živjeti – sociologija mladih 21. stoljeća vodio je magistar pedagogije Antonio Topalović, djelatnik Centra za mlade „Ivan Pavao II.”.

Cilj edukacije bio je ponuditi vijećnicima mogućnost da prepoznaju specifičnosti života mladih u 21. stoljeću, a poseban naglasak stavljen je na identificiranje i prevenciju nasilja nad mladima i među mladima. Tijekom edukacije vijećnici su imali priliku saznati više o transgeneracijskom prijenosu nasilja i zlostavljanja među mladima, a predstavljen im je i koncept ponašanja mladih u digitalnom okruženju, u kojem se mladi nesvjesno izlažu različitim rizicima koji mogu ugroziti njihovu sigurnost i dobrobit.