Drugi formacijski susret Youth Workera o sinodalnom pastoralu mladih i važnosti timskog rada

Svečanim misnim slavljem koje je predvodio mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup, u petak, 18. veljače započela je druga formacija mladih u sklopu projekta Osnaženi mladi za osnaženu župnu i lokalnu zajednicu- Youth Workeri.

Nakon sv. mise uslijedila je večera, te prva radionica koju je vodio Antonio Topalović, djelatnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Kroz zanimljivu i interaktivnu radionicu, Antonio je s mladima razgovarao o važnosti zaštite djece, najčešćim oblicima nasilja, načinu prevencije istog i sl.

Drugi dan formacijskog susreta nakon sv. mise koju je predslavio vlč. Ivan Matijević, pastoralni suradnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., uslijedila je radionica o Sinodalnom pastoralu mladih koju je vodio prof. dr. Šimo Maršić, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Razgovarajući o sinodalnosti, ravnatelj Centra za mlade, citirajući papu Franju, naglasio je kako pastoral mladih jednostavno mora biti sinodalan, odnosno sposoban oblikovati jedan zajednički hod koji podrazumijeva vrednovanja darova koje Duh daje u skladu s pozivom i ulogom svakog pojedinog člana Crkve. Također, predstavio je Sinodu Vrhbosanske nadbiskupije koja se održala pod sloganom Sve obnoviti u Kristu, predstavljajući njenu važnost i značaj. Tijekom predavanja, mladi su imali priliku direktno se upoznati i s odrednicama koje su ključne za pastoral mladih, kao što su međusobno komuniciranje, osluškivanje, suradnju i suodlučivanje, baš kao i razmjenu iskustava darova između svećenika i vjernika, različitih služba i redova.

Susret je nastavljen predavanjima o važnosti, značaju i karakteristikama jednog voditelja, te rada u timu, timskoj suradnji i sl. Predavanje je vodila Aida Brdar, trenerica u radu s mladima uz asistenciju Melite Husagić, također dugogodišnje trenerice u radu s mladima. S obzirom na to da je važnost timskog rada veoma važna i značajna u današnjem multidiscipliniranom svijetu, mladi Youth Workeri, kroz veoma zanimljiv pristup i vježbe, razgovarali su o tome koliko je važno znati komunicirati s određenom skupinom mladih koju vode, načinima kako raditi na nadilaženju problema u timu i rješavanju istih, metodama i alatima jačanja timskog duha sudionika, osobinama koje jedan lider treba imati i sl.

Treći, posljednji dan formacijskog susreta započeo je evaluacijom sudionika koji su istaknuli važnost ovakvih susreta. Susret je nastavljen slavljenjem sv. mise u župi sv. Josipa na Marijin Dvoru koju je slavio vlč. Ivan Matijević. Nakon misnog slavlja, sudionici druge formacije razgovarali su sa župljanima o povijesti ove sarajevske župe, tradiciji i običajima, pastoralnim aktivnostima za mlade, te o načinima kako mlade iz ove župe uključiti u projekte i aktivnosti NCM Ivan Pavao II. 

Josip Milanović