Svečano otvoren novi ciklus projekta “Iuvenes Fructus”

U subotu 26. veljače, misnim slavljem i prigodnim programom, u filijali župe Čardak u crkvi sv. Josipa u Kornici upriličeno je otvorenje druge godine drugog ciklusa trogodišnjeg projekta Iuvenes FructusOsposobljavanje mladih za rad u voćarstvu. Svetu misu predslavio je dekan doborskog dekanata preč. Ilija Orkić u koncelebraciji s ravnateljem Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih vlč. Šimom Maršićem, župnikom župe Čardak vlč. Ivanom Dragičevićemi te župnikom u Modriči vlč. Antom Perićem.

Na samom početku, misnike i vjernike pozdravio je župnik i pastoralni suradnik NCM Ivan Pavao II. vlč. Ivan Dragičević. Na početku homilije, preč. Orkić podsjetio je na važnost ovog projekta te je u prigodnoj propovjedi osnažio mlade poljoprivrednike kako bi svojim marljivim radom i spremnošću na učenje izrasli u odgovorne ljude. Preč. Orkić izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja ovog projekta u posavskom kraju u cilju boljeg, zdravijeg i kvalitetnijeg života i ostanka i opstanka mladih u našoj zemlji, te je zahvalio organizatorima, donatorima i partnerima projekta Iuvenes Fructus. Misno slavlje pjevanjem i sviranjem uveličao je zbor framaša iz Tuzle.

Plodovi zajedničkog hoda

Po završetku euharistije i nakon kratke pauze, uslijedio je drugi dio – otvaranje druge godine projekta i predstavljanje rezultata prethodne godine projekta Iuvenes Fructus, kao i predstavaljanje novih kandidata. Na početku je vlč. Maršić, ravnatelj NCM Ivan Pavao II. pozdravio nazočne, zahvalio svima na zajedničkom hodu usmjerenog prema mladima kroz protekle godine projekta.

Svim nazočnim obratili su se vlč. Ivan Dragičević, doborski dekan preč Ilija Orkić, član parlamentarne skupštine BiH iz Odžaka Mijo Matanović, vijećnik iz reda hrvatskog naroda u Vijeću Naroda Republike Srpske i predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH Davor Čordaš, zamjenik načelnika Općine Šamac Đuro Ivanović, predsjednik Fondacije za stipendiranje studenata FONSS Boris Babić, predstavnica partnerske firme projekta poduzeća Zorg In d.o.o Kornica i pofesorica praktičnog dijela edukacije Gorana Benković, te prošlogodišnji dobitnik start up poticaja Branko Radoš iz Žepča. Program je moderirala Anđela Kljajić iz Odžaka.

Mladi iz različitih dijelova Nadbiskupije

I ove godine u projektu sudjeluje 20 polaznika koji dolaze iz sljedećih mjesta u našoj Nadbiskupiji: Travnik, Novi Travnik, Domaljevac, Tolisa, Vidovice, Bok, Grebnice, Matići, Odžak, Jelah i Sarajevo.

Na kraju programa uslijedilo je fotografiranje, ručak u prostorijama Osnovne škole, te je upriličen kratki susret voditelja projekta sa novim polaznicima u prostorijama regionalnog centra za mlade u Kornici, gdje su i potpisani ugovori o sudjelovanju na edukaciji.

Podsjećamo da projekt Iuvenes Fructus realizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. u suradnji s poduzećem Zorg In d.o.o. Kornica, Srednjom strukovnom školom iz Orašja, srednjom školom Pero Zečević iz Odžaka i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Županije Posavske, zahvaljujući potpori Renovabisa iz Njemačke.

Ivana Klačar