Thomas Perić: U Centru za mlade Ivan Pavao II. dobio sam priliku za sadašnjost

Važnu ulogu u kreiranju boljeg i ljepšeg društva u kojem živimo imaju mladi. Sa svojim znanjem, talentima i vještinama, mogu mijenjati mnoge stvari na bolje, no najčešće se postavlja pitanje: Koliko im dajemo prilika za takvo nešto?

Prilike koje je dobio, Thomas Perić, mladić iz Sarajeva, točnije Dobrinje, iskoristio je na najbolji mogući način. Svoje slobodno vrijeme kaže voli provoditi u radu s mladima, kreirajući zanimljiv program za njih kroz razne projekte i programe Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. i kroz djelovanje Udruge katoličkih studenata Emaus na poziciji potpredsjednika Udruge.

Ovaj talentirani mladić ima 23 godine, student je Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, nastavnički odsjek i za sebe kaže da ga Dobrinja karakterizira i kao ličnost jer je dosta mirno i prostrano naselje. Izabrao je nastavnički smjer na Akademiji jer ga, kako kaže, ispunjava rad s mladima, dakle sve ono što ima veze s pedagogijom i metodikom.

„Završio sam osnovnu muzičku školu kao gitarist, a rekreativno učim svirati i druge instrumente. Ponekad uz izljev kreativnosti pišem vlastite tekstove pjesama. Sportom sam se prvobitno počeo baviti s profesionalnim ciljem, ali zbog školskih obveza se to pretvorilo u rekreaciju. Treniram rukomet već 6 godina, a iskusan sam i s drugim vrstama sporta što mi osigurava priliku da sudjelujem i vodim mnoge sportske i likovne aktivnosti u Centru za mlade Ivan Pavao II.“- ističe ovaj vršnjački edukator Centra za mlade. U razgovoru naglašava kako mu se sviđaju projekti i aktivnosti Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., posebno projekt Osnaženi mladi za osnaženu župnu i lokalnu zajednicu, te je iz tog razloga odlučio postati Youth Worker. „Svidjela mi se ideja usavršavanja svojih sposobnosti u radu s mladima, jer je to upravo to ono čime se želim jednoga dana profesionalno baviti i što će mi sigurno pomoći u mojoj budućoj karijeri kao profesoru u školi ili kao sportskom treneru“- nastavlja Thomas. U tome mu pomaže Nadbiskupijskog centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. koji je, kako kaže vratio mu empatiju, radnu naviku, disciplinu i odgovornost. „Otvorio je i meni mnoge prilike za budućnost, što je najvažnije prilike za sadašnjost i priliku da to isto probudim u drugim mladima u našoj zemlji.“- nastavlja dalje.

Razgovarajući o situaciji i položaju mladih u Bosni i Hercegovini, kazao je kako bi mnoga mjesta i Udruge koje okupljaju i rade s mladima trebale obogatiti svoj program, jer mladi nemaju prevelikog izbora, ali imaju želju da unaprijede svoje vještine i tako postanu konkurentniji na tržištu rada. „Ono što ja kao pojedinac mogu učiniti jeste doprijeti do mladih i motivirati ih. Reći im da jedino rješenje za uspjeh nije otići iz ove države, nego da se i ovdje mogu ostvariti i privatno, ali i poslovno“- kazao je Thomas koji za sebe kaže da je najviše ponosan na to što je u jednom trenutku svoga života u potpunosti okrenuo i predao vjeri, Bogu i proučavanju Biblije. Ovaj ponosni mladić na uspjeh na fakultetu ali i na sve izvannastavne aktivnosti, na kraju razgovora ističe kako je za sve u životu potrebna borba i odricanje. „Borite se, ne odustajte i pronađite pravu istinu jer istina je put koji će vas voditi kroz život i na koncu spasiti. Moj moto je: Kad vidiš da toneš i da ti izlaza nema, ti još jednom mahni rukama objema.

Josip Milanović