Članovi UKS Emausa posjetili župu sv. Marka Evanđeliste u Ilijašu

U nedjelju, 27. veljače grupa od 15 članova Udruge katoličkih studenata Emaus iz Sarajeva posjetila je župu sv. Marka Evanđeliste u Ilijašu. Susret je započeo okupljanjem studenata u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., nakon čega su se uputili prema župi Ilijaš.

Mladi su u zajedništvu s dvadesetak župljana i župnikom vlč. dr. Ilijom Markovićem slavili sv. Misu koju predslavio duhovni asistent vlč. Ivan Matijević u koncelebraciji sa župnikom vlč. Markovićem, a koju su animirali članovi benda Udruge katoličkih studenata Emaus.  

Vlč. Matijević u prigodnoj propovijedi naglasio je: „Mi smo ljudi skloni birati učitelje prema osobnom nahođenju i priklanjanju, premalo gledajući što je istinski dobro i korisno za naš kvalitetan vjernički život. Kvalitetan vjernički život neće gledati grijehe i stranputice u bližnjem svome, nego će vaditi drvo iz vlastitoga oka. Važno je što nas odgaja i tko su naši pedagozi, jer nas naši učitelji vode do određenoga stabla, a učitelja je mnogo: od roditelja do interneta i ulice. Ta svako se stablo po svom plodu poznaje. S trnja se ne beru smokve niti se s gloga grožđe trga.“- kazao je on. Također, istaknuo je kako je važno izrasti u prava, kalemljena stabla, koja će, istina pomognuta drugima, donijeti prave i svježe plodove. Osvrnuvši se na trenutnu situaciju u svijetu kazao je i to dok se velike zemlje nemilosrdno bore s malim, ljudski životi i mladost postaju kolateralna žrtva. Stoga je važno poručiti i moliti: Nikada više rata!

Predstavljajući razlog posjete, vlč. Ivan kazao je župljanima kako su članovi Udruge katoličkih studenata Emaus došli u župu puni entuzijazma i mladenačke radosti kako bi svjedočili velike Božje darove. „Odlučili smo posjetiti Vaše malo stado kako bi se oplemenili, učili i izgrađivali svoj stav, ali i kako bismo skupa živjeli sve nedaće i probleme s kojima živimo i mi mladi kao i Vi.“- na kraju je istaknuo.

Po završetku župnih oglasa u ime mladih studenata, župljanima se obratio student Matej Dužnović, animator i vršnjački edukator NCM-a, koji je predstavio rad Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., kao i rad i djelovanje Udruge katoličkih studenata Emaus. Po završetku misnoga slavlja mladi su ostali družiti se sa župljanima gdje su imali priliku upoznati život ove župne zajednice, izazove s kojima se susreće i sl. Cilj ovoga posjeta bio je osnažiti mlade i upoznati ih realnošću na koju će sutra nailaziti u svom životu, te kako bi mogli odgovoriti na sve izazove koje im život ovakvih malih sredina daje. Ali i osnažiti vjernički život ovoga malog stada.

Vlč. Ivan Matijević