Održana edukacija za stručne suradnike u školama u sklopu projekta Because We Care

Dana 25. veljače 2022. godine održana je edukacija za stručne suradnike u školama Županije Posavske u sklopu projekta Because We Care. Edukacija je okupila 25 pedagoga, psihologa, logopeda, edukatora-rehabilitatora te ravnatelja koji su aktivno sudjelovali u cjelodnevnom program u koji je vodila Mirela Hadžić, psihologinja I KBT psihoterapeutkinja, stručna suradnika u BHIDAPA. Na samom početku edukacije prisutne je pozdravio vlč. Ilija Orkić, župnik Župe glavosjeka sv. Ivana Krstitelja u Odžaku te Antonio Topalović, voditelj programa za zaštitu maloljetnika I projekt koordinator pri Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Nakon uvodnog pozdrava i predstavljanja sudionika, gospođa Hadžić je započela s predavanjem o specifičnostima seksualnog zlostavljanja i nasilja. Tijekom tri cjeline sudionici su imali priliku slušati o znakovima i prepoznavanju seksualnog zlostavljanja, ali i strategijama koje im mogu pomoći u boljem razumijevanju same kompleksnosti ovog fenomena, od obiteljskog do školskog okruženja, gdje se ono sve može dogoditi. Pored teorijskih znanja, sudionici su koristeći tehniku studije slučaja mogli raditi na praktičnim primjerima te primijeniti teorijske koncepte i informacije. Pored navedenog, sudionici su upoznati s obrascima prijavljivanja samog seksualnog zlostavljanja, što je posebno bitno za stručne suradnike i ostale profesionalce koji su u školama u direktnom radu s djecom i mladima. Zaštita djece i mladih je posebna odgovornost svih nas, a djelatnici u sustavu školstva nose posebnu odgovornost budući da su prvi koji mogu primijetiti da u obitelji učenika nešto nije u redu ili da dijete proživljava nešto što nije tipično za njegov razvoj.

Osnaživanje kapaciteta stručnjaka je posebna misija projekta Because We Care koji djeluje pri Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II od 2017. godine te je u ovom periodu pružena podrška i usavršavanje za preko 1500 stručnjaka iz različitih organizacija diljem Bosne i Hercegovine.

Antonio Topalović