Korizmeni imperativ mladima

Crkva ulazi u vrijeme pokore, posta i činjenja dobrih djela. Vrijeme koje posebno naglašava konkretne korake u vjerničkome životu svake osobe, a koje se naziva korizma. I ovo vrijeme kao i druga liturgijska vremena kroz crkvenu godinu imaju svoje posebnosti. Ovo pak želi naglasiti čovjekov stav, odnos, relaciju prema Bogu. Ne samo da želi naglasiti, nego želi konkretnim činima izraziti zauzetu volju i vjeru prema Bogu.

Mladima je ovo posebno značajno vrijeme, kada aktivnije sudjeluju na svetim misama, razmišljaju o Kristovom otajstvu koje će se dogoditi i to pokazuju osobnim odricanjem od njima dragim stvarima. Vrlo često su to neki poroci, neumjerenosti i ovisnosti, s kojima ljudi spajaju ugodno s korisnim. No, ne trebamo u ovom vremenu zaboraviti i na Svetopisamski poziv koji jasno aludira da nije sve u vanjskom izražavanju, kada kaže: razderite srce, a ne halje svoje (usp. Jl 2,13). Razdiranjem svoga srca, čovjek postaje spremniji primiti i prihvatiti brojne stvari koje dolaze iz Božje ruke, ali i brojne nedaće koje dolaze same po sebi u ovome svijetu.

Otvaranjem svoga srca Kristu na način molitve i razdiranje svojih halja, na način činjenja dobrih djela i postom čovjek postaje bliži i draži Bogu. Molitva nas već po svom sadržaju približava Bogu, dok nas post i dobra djela pripremaju na jedan stav, da je Bog pokretač, vođa i smjer kojemu sve teži. Zato će posebno ovaj vidljivi dio, koji naglašava očite znakove pomoći mladoj osobi da što više uranja u otajstva Božje blizine. Također danas na simboličan način Isus odlazi u pustinju gdje se na jedan isposnički način priprema na svoje javno djelovanje. Iako je Bog, Isus se priprema na velika otajstva kojima će spasiti čovječanstvo. Iz toga razloga ovo vrijeme mladima može biti prilika da se pripreme na životne odluke kojima će promijeniti svoj život i stav. Isus otkriva u pustinji program svakoga čovjeka kroz tri dijaloga sa samim Sotonom: Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta; Anđelima će svojim zapovjediti za tebe i na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen; Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!(usp. Mt 4,1-11).

Ova tri imperativa neka svima nama pomognu da kroz cijelu korizmu i život služimo Bogu, kako bismo došli do svoje konačne svrhe – spasenja duše. Neka dragi Bog podari ovom svijetu mir, kako bi prestali sukobi u Ukrajini, Europi i cijelome svijetu, kako bi mogli u miru i blagostanju izvršavati ove Kristove imperative.

Vlč. Ivan Matijević