Na Talijanskoj biskupskoj konferenciji predstavljen projekt „Koračajmo zajedno“

U subotu 27. veljače u Firenzi je održan Forum gradonačelnika i biskupa Mediterana, u okviru programa Talijanske Biskupske konferencije pod nazivom Mediteranska granica mira. Na ovom susretu koji je okupio oko 60 biskupa i isto toliko gradonačelnika iz 20 zemalja, na poziv talijanske organizacije Rondine Cittadella Della Pace, sudjelovala je i djelatnica Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Nadežda Mojsilović, koordinatorica projekta Koračajmo zajedno. Na konferenciji, Nadežda je imala priliku govoriti o projektu Koračajmo zajedno i o važnosti projekta za rad na pomirenju i izgradnji mira među mladima u Bosni i Hercegovini.

Ovaj susret je završen svetom misom u nedjelju 28. veljače u bazilici Svetoga križa u Firenzi. Na kraju propovijedi predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Gualtiero Bassetti je istaknuo nadu za Mediteran, zemljopisni prostor u kojemu se Sin Božji odlučio roditi i gdje je njegovo evanđelje napravilo prve korake, kako bi postao mjesto snažnog odjeka poruke bratstva. Neka narodi Mediterana budu za cijeli svijet svjedoci mogućega mira, onoga koji polazi od srca obraćenoga na evanđelje i donosi konkretne odluke za dobrobit sviju. – rekao je kardinal Bassetti.

Cilj konferencije je ponovno pokrenuti interes za područje Mediterana, kroz dijalog između njegovih glavnih gradova, favorizirajući i promičući akcije potpore suradnji i miru. U povijesti Mediteran – raskrižje između zapadne i istočne civilizacije, između sjevera i juga svijeta – može ponovno igrati ulogu kulturnog mosta kakvu je imao u prethodnim odlučujućim povijesnim situacijama, ovoga puta zahvaljujući dijalogu između njegovih gradova.

(kta)