Muzičari bez granica: Muzikom do razumijevanja

U subotu, 5. ožujka 2022. godine, u prostorijama Društvenog kutka Migrantskog centra Ušivak kod Hadžića održana je glazbena radionica od strane Muzičara bez granica u suradnji s Muzejom ratnog djetinjstva i Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Navedenom radionicom u Društvenom kutku započeo je ciklus radionica glazbenog karaktera za korisnike Privremenog prihvatnog centra Ušivak za migrante, gdje je cilj narednih 13 subota zabaviti djecu i naučiti ih koristiti različite instrumente karakteristične za bosanskohercegovačku kulturu. Cilj radionica je da razbiju stereotipe o tome kako instrument, pjesama ili tradicionalna igra pripadaju samo jednoj etničkoj grupi.

Djeca su imala priliku uživati u zvucima različitih instrumenata, plesati uz navedene zvuke, ali naravno imali su i slobodu stvarati vlastite zvuke. Smijeha, igre i plesa nije nedostajalo u Društvenom kutku, a nakon navedenih nota uslijedili su slatkiši i topao čaj za polaznike glazbene radionice.

Podsjetimo, Društveni kutak za migrante koji borave u kampu Ušivak kod Hadžićima u blizini Sarajeva ideja je osmišljena u suradnji Caritasa BiH, Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., te talijanske nevladine organizacije IPSIA-e BiH. Primarna aktivnost unutar prostora Društvenog kutka je posluživanje toplog čaja, s ciljem povezivanja s korisnicima kampa, te je namijenjen i prilagodljiv i za potrebe starijih korisnika kampa i za djecu.

Svrha projekta Muzičari bez granica s kojim Društveni kutak ima suradnju jest da afirmira i promovira muzičko stvaralaštvo Bosne i Hercegovine kroz različite nivoe, koje će unaprijediti međukulturalno razumijevanje, socijalnu inkluziju, pristup u javnoj sferi kroz povezivanje različitih skupina osoba i zajednica u funkcionalni odnos.