Novi projekt Centra za mlade – Spašeni od zaborava

Nakon pozitivnog odjeka projekta Cooltura – mladi u otkrivanju kulturnih vrijednosti Bosne i Hercegovine, Centar za mlade je želio nastaviti poticati mlade da budu čuvari kulturne baštine svoga naroda i svoje zemlje. S tim ciljem, započinje realizacija novog projekta Spašeni od zaborava, kojim se želi potaknuti mlade da otkrivaju kulturnu baštinu ruralnih krajeva BiH te budu kolekcionari priča iz prošlosti kako bi ih sačuvali od zaborava.

Kroz projekt Spašeni od zaborava, mladi – studenti različitih društvenih fakulteta posjećivat će ruralne krajeve širom Bosne i Hercegovine, susresti se s domaćim stanovništvom koje još uvijek živi tradicionalnim načinom života te prikupiti njihove priče, molitve, pjesme, legende i igre. Također, cilj je mlađim generacijama pokazati stare zanate i rukotvorine te  potaknuti ih da uče od baka i djedova koji su riznice mudrosti i čuvari obiteljskih vrijednosti u Bosni i Hercegovini.

Želja je na ovaj način sačuvati djelić bogate nematerijalne kulturne baštine od zaborava te ju prenijeti mlađim generacijama.

Fotografije snimljene u kući obitelji Mihalj u selu Vrbovac u Odžaku

Projekt će biti realiziran uz sufinanciranje Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo. 

Marija Puljić