Koračajmo zajedno: Održana radionica za članove Mreže mladih Bihać

U nedjelju 13. ožujka, u okviru međureligijskog projekta Koračajmo zajedno, vršnjački edukatori su posjetili Bihać i članovima Mreže mladih Bihać, Medžlisa islamske zajednice u Bihaću, predstavili projekt te održali radionicu koja je obuhvatila teme Govor mržnje, predrasude i stereotipi.

Nakon upriličene posjete Centru za mlade Ivan Pavao II, od strane imama i koordinatora mreže mladih Bihać Harisa ef. Dedića, dogovorena je suradnja na projektu Koračajmo zajedno, te su tim povodom održane radionice, a sljedeća aktivnost će biti posjeta članova Mreže Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Vršnjačke edukatorice Amina Čolaković, Anđela Paleksić i Hamza Jelić, su s mladima u Bihaću razgovarale o projektu Koračajmo zajedno, a potom su kroz različite vježbe i prezentacije razgovarale o važnosti razlikovanja slobode govora i govora mržnje, te također o predrasudama i stereotipima i o mogućnostima njihovog nadilaženja kroz upoznavanje drugih.

Kroz projekt Koračajmo zajedno, mladi iz različitih gradova Bosne i Hercegovine, imaju priliku biti dio različitih susreta, radionica, studijskih putovanja, sportskih događaja, seminara te ljetnih kampova, koji imaju za cilj doprinijeti izgradnji mira i pomirenja među mladima različitih etničkih i vjerskih pripadnosti.

Zahvaljujemo se Mreži mladih Bihać i koordinatoru za mlade Harisu ef. Dediću na suradnji i podršci na projektu.