Papin izaslanik nadbiskup Gallagher posjetio migrantski centar „Ušivak“ kod Hadžića

Kroz ovaj migrantski kamp, koji je otvoren u listopadu 2018., do sada prošlo oko 22.000 osoba, a u kojem trenutno boravi 167 osoba, obitelji i maloljetnika bez pratnje!

Tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher, u subotu 19. ožujka 2022. godine, posjetio je migrantski Prihvatni centar „Ušivak“ kod Hadžića u blizini Sarajeva. U pratnji nadbiskupa Gallagherra bili su djelatnik u Državnom tajništvu mons. Janusz Stanisław Błachowiak i otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco.

Riječi dobrodošlice i pozdrav tajniku za odnose s državama poželjeli su: šefica misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Laura Lungaroti, upraviteljica Centra gđa. Azra Ibrahimović, zamjenik direktora službe za poslove za strance gosp. Mirsad Buzar i voditeljica projekta pomoći migrantima u BiH djelatnica Caritasa Bosne gđica. Dijana Muzička i gđica. Sanja Horvat.

Domaćini su upoznali predstavnika Svete Stolice da je kroz ovaj kamp, koji je otvoren u listopadu 2018. godine, do sada prošlo oko 22.000 osoba te da u njemu trenutno boravi 167 osoba, obitelji i maloljetnika bez pratnje.

Nadbiskup Gallagher je najprije podsjetio „Društveni kutak“ („Social Corner“) u ovom kampu za koji je i papa Franjo dodijelio donaciju, a otvoren je, 5. listopada 2020. godine, kao zajednički projekt Caritasa Bosne i Hercegovine i partnera: Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Vrhbosanske nadbiskupije, Muzeja ratnog djetinjstva i talijanske humanitarne organizacije IPSIA.

Delegacija je mogla vidjeti jednu od radionica u kutku koju vode „Muzičari bez granice“. Animatori su s djecom migranata otpjevali nekoliko pjesama i izveli pojedine plesne točke. Svakodnevno kutak pruža socijalne aktivnosti kroz igru, učenje i poticanje korisnika djece i odraslih da iskoriste svoje vrijeme za dobre stvari.

Predstavnik Svete Stolice je posjetio i Modni kutak u privremenom prihvatnom centru u kojem mladići, djevojke i žene kreiraju i izrađuju odjevne predmete i modne dodatke, stvarajući tako novi modni brend pod vodstvom modne dizajnerice gđe Aleksandre Lovrić.

Nadbiskupa Gallaghera su dočekali i pozdravi i djelatnici Caritasa napominjući da nacionalni Caritas BiH i nad/biskupijskih Caritasi provode niz aktivnosti u nastojanju da pomognu migrantima. Tako Caritas BiH trenutno radi na izgradnji zajedničke kuhinje za korisnike. Iako IOM svakodnevno osigurava tri obroka za sve, ova kuhinja će pomoći korisnicima kampa samostalno praviti dodatne obroke. U kampu Ušivak Caritasova praonica rublja pod vodstvom Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije redovito radi na održavanju čistoće i pranja rublja samih korisnika. Društveni kutak je otvoren i u drugom kampu Blažuj kod Sarajeva, a Caritas ima još dvije praonice rublja za migrante u Tuzli pod vodstvom Caritas Vrhbosanske nadbiskupije i u Bihaću pod vodstvom Caritasa Banjolučke biskupije, gdje Caritas pomaže i kroz druge projekte i na drugi način. U Unsko-sanskom kantonu, osim praonice rublja u Borićima, Caritas u Bihaću osigurava hranu za prihvatni centar Lipa preko Crvenog križa i IPSI-e. Djelatnici Caritasa su uključeni i u druge projekte pomoći migrantima.

Predstavnici Caritasa BiH nadbiskupu Gallagheru predali su snimljena izvješća na engleskom jeziku o svim aktivnostima Caritasa u BiH kako nacionalnog tako i nad/biskupijskih kako bi im bio pri ruci i na najbolji način predstavio doprinos Katoličke Crkve u BiH preko Caritasa u brizi za migrante.

Nadbiskup Gallagher imao je priliku razgovarati s većim brojem migranata pristiglih iz raznih azijskih i afričkih zemalja. Pohvalio je sve koji pomažu migrantima ističući zauzetost i brigu Svetoga Oca za ove ljude. (caritas.ba/kta)