Završen treći susret formacije ministranata u Sarajevu

U razdoblju od 27. do 27. ožujka  2022.godine  u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ održana je treća formacija ministranata Vrhbosanske nadbiskupije u okviru projekta YouthFluence – uključi se, služi i prati.

Formacija ministranata okupila je ministrante iz cijele Vrhbosanske nadbiskupije koji su imali priliku sudjelovati u bogatom trodnevnom programu. Prvu večer programa obilježila je radionica Suradnja i ministriranje u sklopu koje su ministranti kroz rad u grupama učili o važnosti suradnje u ministrantskoj službi te kvalitetne komunikacije koja je preduvjet izgradnje tima te njegove funkcionalnosti.

Drugi dan formacije ministranata je obilježen radionicom koju je pripremila sestra Marina Jurišić, stručna suradnika na programu. Radionica koja je realizirana uz pomoć animatora Ivane Vukoja i Danijela Dodiga je tematizirala pitanje čovjekovog odgoja za vrijednosti i dobro, odnosno kroz biblijske likove ministranti su mogli prepoznati ideju kako Bog ne poziva savršene, nego usavršava pozvane. Da bi nas pridobio i ozdravio snagom svoga Duha, Bog mora u nama učiniti spasonosne zahvate. On to prvenstveno čini preko našeg vremena poklonjenog Njemu, tj. preko naše molitve i slavljenja sakramenata, osobito svete mise koja je izvor, središte i vrhunac liturgijskog života Crkve. Drugi tematski blok koji je pripremio vlč. Marin Babić, stručni suradnik na programu, ministranti su uz pomoć animatora Teodore Anđelić i Josipa Bodulice pripremili dramske prikaze na temu ponašanja ministranta u obitelji, školi i crkvi. Na zanimljiv i humorističan način su prikazali kako se to ministrant treba ponašati, odnosno kako ne treba, uzimajući u obzir ministrantsku službu kojoj je vjeran.

Pored programskih aktivnosti, ministranti su sudjelovali u zajedničkoj molitvi, odnosno, u petak su mladi ministranti sudjelovali u pobožnosti Križnog puta gdje su, na njima prilagođen način, razmišljali o Isusovom životu,  odnosno vremenu od Isusovog osuđivanja na smrt do polaganja u grob. Pored zajedničkih molitvi, sudjelovali su u zajedničkim svetim misama koje je predvodio vlč. Marin Babić u subotu, te vlč. Ivan Matijević u nedjelju.

Treća formacija ministranata Vrhbosanske nadbiskupije je ujedno i posljednja u ovoj školskoj godini. Program formacije ministranata realizira se drugu godinu te se pokazao kao izvrsna praksa i podrška župnom pastoralu ministranata u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Antonio Topalović