Banja Luka: Održano studijsko putovanje mladih

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. kroz mnoge projekte, pruža priliku mladima iz različitih krajeva Bosne i Herecegovine, da upoznaju svoju zemlju i otkrivaju kulturne vrijednosti, ali i prirodne ljepote. S tim u vezi u razdoblju od 25. do 27. ožujka, grupa od 36 studenata i srednjoškolaca, volontera i edukatora, posjetila je Banja Luku u sklopu projekta Mladi i kulturno naslijeđe

Sudionici studijskog putovanja stigli su u petak 25. ožujka u večernjim satima u Banja Luku, a već u subotu ujutru je uslijedio obilzak grada i najaznačajnih objekata. Prva posjeta bila je trapističkom samostanu Marija Zvijezda gdje su sve mlade dočekali dva preostala trapista, poglavar samostana p. Zvonko Topić i upravitelj župe p. Tomislav Topić. P. Zvonko Topić mladima je govorio o osnivanju ovog samostana i bogatoj povijesti ove zajednice, koja je mnogo izgubila u periodu od Prvog svjetskog rata do danas. Iako u ovoj župi više ne postoji redovnička zajednica kao ranije, mladi su čuli o važnosti i ulozi u obrazovanju, ali i u mnogim drugim oblastima, koje će ostati zapisane u povijesti ovog područja. Osnutak Marije Zvijezde, nekad najveće opatije trapista na svijetu djelo je Franza Pfannera (1825 -1909), koji je na ove prostore došao u vrijeme Osmanskog carstva. Od skoro ničega nastala je zajednica 1869. kada su došli i drugi trapisti, te koja je ostavila veliki trag na sve stanovnike ovog dijela zemlje, ali i mnogo šire. Danas u ovoj župi ima oko 100 vjernika, kako nam je rekao povjerenik Topić, a prije ovog poslednjeg rata je bilo 3600. Pored bogatih reljefa koji krase samostan, mladi su vidjeli i prve električne orgulje koje krase unutrašnjost crkve. Takođe, mladi su čuli i o poznatom siru trapistu koji se pravi na obližnjoj farmi te za čiji tajni recept zna samo jedan od članova ove zajednice.

Pored objekata koji su kulturno naslijeđe Hrvata u BiH, mladi su također imali priliku posjetiti druge kulturne i vjerske objekte. Šetnjom kroz Gospodsku ulicu, mladi su stigli do hrama Hrista Spasitelja, koji se nalazi u samom centru grada. Sve mlade je dočekao i poželio dobrodošlicu pravoslavni svećenik jerej Lazar Balaban koji je mladima govorio o ovom hramu, njegovoj izgradnji i značaju za pravoslavne vjernike u Banja Luci. Sudionici su s pažnjom slušali jereja Lazara, a imali su i mnoga pitanja. On je u svom obraćanju mladima naglasio važnost ovakvih susreta te izrazio zadovoljstvo što se jedan ovakav projekt realizira, a mladima je poručio da se uvijek mole Bogu, svtako na svoj način, te da je Bog samo jedan, a različiti su putevi do njega.

U poslijepodnevnim satima sudionici studijskog putovanja su posjetili konjički klub Čokorska polja, čije aktivnosti su ranije podržane kroz sportske grantove projekta Koračajmo zajedno i u suradnji s Udruženjem Pomozimo djeci iz  Banja Luke. Ovom prigodom i u suradnji s Udruženjem, mladi su imali priliku jahati konje i družiti se s članovima ovog udruženja.

Posljedni dan putovanja, sudionici su posjetili samostan Presvetog Trojstva u banjalučkom naselju Petrićevac, koji pripada franjevcima. Nakon nedjeljne mise mladima se obratio fra Domagoj Šimić, poželivši dobrodošlicu, te je mlade upoznao s osnovnim karakteristikama ovog objekta, te o posjeti pape Ivana Pavla II., kada je ovaj samostan i završen. Franjevački samostan okuplja studente kroz udruženje Frama, te zajedno sa fra Domagojom imaju različite aktivnosti za mlade.

Ovom prigodom NCM Ivan Pavao II. zahvaljuje vjerskim službenicima na srdačnoj dobrodošlici koju su sudionici doživjeli na ovom putovanju, Katoličkom školskom centru Petar Barbarić iz Travnika na suradnji i sudjelovanju učenika ove škole na studijskom putovanju, kao i UG Pomozimo djeci na gostoprimstvu i suradnji.

 

Putovanje je djelom financijski podržano od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Nadežda Mojsilović