Duhovna obnova za mlade u Župi Prozor

 

Piše: Rafaela Mirčić

Duhovna obnova za mlade pod geslom “Mladi i njihova uključenost u kršćanske i životne obveze”, održana je 26. ožujka 2022. godine, u suradnji župe Prozor i Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” u Sarajevu, a okupilo se pedesetak mladih.

Duhovnu obnovu predvodio je vlč. Ivan Matijević, duhovni asistent i pastoralni suradnik u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih. Susret je započeo duhovnim nagovorom kojim su mladi bili potaknuti na ražmišljanje o moralnim i duhovnim komponentama u životu svakoga od nas. Kako se brinemo o svojem tijelu pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću, tako je potrebno i neprestano obnavljati te obogaćivati svoj duh.

Nalazimo se u jednom veličanstvenom vremenu, vremenu koje poništava, briše, restartira čovjekov vidljivi značaj. Vrijeme koje i simbolično ulazi u sušno razdoblje tijela, ulazi u pustinju gdje tijelo teško diše i gdje teško otkriva smisao ljudskoga postojanja, naprotiv čovjeka usmjerava prema duhu. Prema unutarnjoj komponenti koja egzistira u korelaciji s dušom. To je vrijeme korizme. Srž današnje duhovne obnove jest općenito obnova za Uskrs. Možemo reći i da se odvija pod motom ovogodišnjeg sinodalnog puta Crkve “Sve obnoviti u Kristu”, gdje želimo naglasiti da svaka osoba u Crkvi ima svoju vrijednost i mjesto, pa tako i svaka mlada osoba. Mladi su danas u svakom vremenu isti, traže vodstvo. Treba im poručiti da uzmu stvari u svoje ruke, bore za sebe i ono što čini njihov život te da izgrađuju svoju budućnost. – istaknuo je vlč. Ivan Matijević.

Nakon dubokih razmišljanja, mladi su imali priliku za ispovijed. Svetu misu predslavio je vlč. Ivan Matijević u koncelebraciji vlč. Josipa Antukića, kapelana, koju su mladi uveličali svojim pjevanjam. U prigodnoj propovijedi vlč. Matijević je istaknuo: „I danas kao i nekoć, ljudi prinose Bogu žrtve, posebnost tih žrtvi leži u načinu našega pristupa, Bog je trajno prisutan u svetoj misi, a na nama je dali ćemo pristupiti toj žrtvi i sudjelovati u njezinim plodovima.“

Toga dana, mladi iz župe Prozor sudjelovali su u interaktivnoj radionici koju su im priredili animatori Matej Dužnović, Gabriela Šunjić, student teologije Leo Vidović te vršnjački edukatori Thomas Perić i Rafaela Mirčić. Cilj radionice bio je probuditi savjest mladih te naglasiti važnost razvijanja identiteta koji će im pomoći da sutra žive u punini. Te dvojicom bogoslova: Brunom Penzarom i Israelom Lopezom koji su tu u svrhu svoje pastoralne prakse koju trebaju obaviti kao studenti teologije.

Duhovna obnova završila je zajedničkim plesom te evaulacijom prilikom koje su mladi istaknuli da sa sobom nose jedno predivno iskustvo koje ih je ispunilo.