Održan Nadbiskupijski križni put mladih u Vitezu

Piše: Rafaela Mirčić

U subotu 9. travnja, u Vitezu je upriličen Nadbiskupijski križni put mladih Vrhbosanske nadbiskupije  pod geslom Sve obnoviti u Kristu. Organizator je bio Nadbiskupijski centar za pastoral  Ivan Pavao II., u suradnji s Vijećem za mlade Vrhbosanske nadbiskupije i župom Sv. Juraja u Vitezu. Sve je započelo okupljanjem mladih u podnožju brda Kalvarija u Vitezu u 9:30 h, zatim je u 10:00 započeo križni put koji je predvodio nadbiskup mons. Tomo Vukšić, u zajedništvu sa župnikom fra Velimirom Bavrkom, duhovnim asistentom i kapelanom vlč. Ivanom Matijevićem i ravnateljem KŠC-a u Zenici vlč. Vlatkom Rosićem. Okupilo se oko sto trideset mladih i njihovih voditelja iz desetak župa naše nadbiskupije: Gromiljak, Fojnica, Jelah, Marijin Dvor Sarajevo, Uskoplje, Bučići,  Kreševo, Guča Gora, Vitez i Katoličkog školskog centra Sv. Pavao Zenica. Križni put predvodio je nadbiskup Vukšić zajedno s vlč. Matijevićem, a mladi su čitali meditacije i nosili križ.

Razmatranja ovogodišnjeg križnog puta uzeta su od bl. Marije od Propetog Isusa Petković. Po dolasku na brdo Kalvariju uslijedila je prilika za svetu ispovijed, nakon čega je započela sv. misa koju je predslavio nadbiskup Vukšić. Crkveno pjevanje animirali su studenti iz UKS Emaus. U prigodnoj propovijedi nadbiskup Vukšić je istaknuo: Kao zajednica Isusovih vjernika i kao pripadnici svoga naroda očito smo emotivno vrlo vezani za ovu pobožnost i vrlo rado sudjelujemo u suosjećanju s Isusom Kristom našim Spasiteljem, koji je prošao svoj križni put, a kojega se mi sjećamo ovom pobožnošću. I lijepo je da je to tako, lijepo je da smo mi danas ovdje. To je zaista izvorna ljudska lijepa vrlina – suosjećati s onim tko trpi, tko pati. I biti mu blizu. Isus, prihvaćajući tu lijepu ljudsku osobinu, i u onom času kad sam hodi Križnim putem, prihvaća, solidarnost, brigu, prijateljstvo i hrabrost, onih, doduše, rijetkih osoba koji mu priskaču upomoć. Nadbiskup je također istaknuo: No, Križni put, osim toga lijepoga i zahvalnoga sjećanja na taj strašni događaj, ima i druga značenja. Kao što i svaka kršćanska pobožnost, osim sjećanja ima i zahtjevni dio. I ovo je naše današnje uspinjanje na ovu brdo zahtjevno, i za nas malo starije, ali i za vas mlađe – Zahtjevno je uspinjati se uz brdo. Slika je to životnoga puta. Mi stariji smo već poodmakli u tom penjanju, a vi mlađi već ste krenuli. Ali, svi se uspinjemo, svi putujemo prema vrhu, odakle više nema zemaljskoga puta i započinje jedan drugi oblik puta i života koji se zove vječni život i vječni hod i vječni put s Isusom Kristom.

Po završetku svete mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje, a zabavni dio programa nastavljen je kod Crkve Sv. Juraja u Vitezu, gdje su se mladi tjelesno okrijepili sendvičima koje je pripremio župnik fra Velimir Bavrka sa svojim suradnicima. Susret je završen sportskim druženjem u dvorištu crkve.