Održana šesta edukacija za buduće mlade poljoprivrednike

U subotu devetog travnja održana je šesta edukacija u sklopu projekta Iuvenes fructus, a učilo se o rezidbi. Na početku predavanja ponovljene su neke prethodne teme kao što su fiziologija i morfologija voćaka, kako bi se tema rezidbe što više približila polaznicima i kako bi oni zapravo shvatili ulogu rezidbe kao jednog jako važnog pomotehničkog zahvata, kojim se osigurava ravnoteža vegetativnog i generativnog rasta, odnosno rasta i rodnosti. Prednosti rezidbe su višestruke – dobra osvijetljenost krošnje, dobra prozračnost (nema zadržavanja vlage, manji rizik od oboljenja), lakše ubiranje plodova i dr.

Pri kraju predavanja, polaznicima i predavačici su se pridružili novinar i snimatelj sa HRT-a. Ispratili su dio predavanja, gradivo je na kraju kratko ponovljeno, te se cijela ekipa uputila u voćnjak gdje je profesorica praktične nastave nastavila sa svojim izlaganjem.

U praktičnom dijelu edukacije polaznicima je pojašnjena funkcija vizualnih klopki u voćnjacima i način postavljanja istih. Polaznici su imali priliku postavljati u voćnjaku žute ljepljive ploče koje su neophodan alat svakog voćara za praćenje pojave štetnika, određivanje kritičnog broja, smanjenja populacije, ali i određivanja rokova tretiranja. U nastavku su pristupili vezivanju voćaka uz žicu uz upotrebu profesionalnih veziva kao jedne od neophodnih radnji u voćnjacima s armaturom ili naslonom, što se pokazalo neophodnom radnjom za same voćke, jer je ubrzo uslijedilo jako olujno nevrijeme.