Završena Međunarodna konferencija o zaštiti maloljetnika “Because We Care”

U razdoblju od 21. do 23. travnja održana je Međunarodna konferencija o zaštiti maloljetnika Because We Care, u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. te u suradnji s Centrom za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije i Katoličkim bogoslovnim fakultetom Univerziteta u Sarajevu. Na konferenciji  je sudjelovalo preko 120 sudionika iz različitih vladinih, nevladinih te crkvenih ustanova koje skrbe o djeci i mladima. Konferencija je obilježena snažnim interdisciplinarnim i multidisciplinarnim pristupom te su sudionici imali priliku sudjelovati na pet pozivnih predavanja te 15 tematskih aktivnosti radioničarskog tipa.

Bogati trodnevni program je započeo svečanim otvorenjem koje je upriličeno u prijepodnevnim satima prvog dana Konferencije te je na samom početku nazočne pozdravio mons. dr. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije. Mons. Ćosić se u svom pozdravu posebno osvrnuo na važnost promicanja cjelovite zaštite djece i maloljetnika te naglasio da je ovakav događaj izuzetno značajan za Vrhbosansku nadbiskupiju. U nastavku je moderator Konferencije Josip Milanović pročitao govor vlč. dr. Šime Maršića, ravnatelja Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. i predsjednika Organizacijskog i znanstvenog odbora Konferencije. U nastavku se nazočnima obratila i prof. dr. Sanda Smoljo Dobrovoljski u ime Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, koji je jedan od suorganizatora Konferencije. Nazočnima se također obratila i  Marlen Leytz u ime privatne njemačke fondacije koja je podržala ovu aktivnost.

Posebnu zahvalnost upućujemo učenicima Srednje muzičke škole u Sarajevu koji su pod vodstvom prof. Melite Čičić izveli dvije skladbe te korisnicima Dječjeg vrtića Anđeli čuvati koji su izveli recitaciju i glazbeno-plesnu točku.

Prvo pozivno predavanje održao je prof. dr. Daniel  Portillo Trevizo s Instituta za antropologiju Papinskog Gregorijanskog sveučilištu u Rimu pod nazivom Bol, oprost i pomirenje – putovanje visokog rizika u procesima ozdravljenja. Drugo pozivno predavanje imala je dr. Gordana Buljan Flander, psihologinja i psihoterapeutkinja iz Zagreba, a naslov predavanja bio je Zlostavljanje i zanemarivanje djece: kako prepoznati i djelovati?. U nastavku dana sudionici su imali priliku sudjelovati u jednoj od četiri paralelne sesije gdje su mogli slušati o nasilju u digitalnom okruženju, medijima i zaštiti maloljetnika, socijalnoj isključenosti te prikazima intersektorske suradnje u zaštiti maloljetnika.

Drugog dana Konferencije sudionici su imali priliku sudjelovati u dva pozivna predavanja. Prvo predavanje pripremile su prof. dr. Lejla Kafedžić i doc. dr. Sandra Bjelan Guska s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Predavanje pod nazivom Bronferbrenerovi eko krugovi kao pedagoški prostor zaštite djece za sudionike je predstavilo novi koncept sigurnosti, s posebnim naglaskom na djecu s teškoćama. Drugo pozivno predavanje pod nazivom Psihodinamski aspekti seksualnog zlostavljanja i ličnost zlostavljača održala je prof. dr. Sanda Smoljo Dobrovoljski s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu i Sarajevu. Poslijepodnevni dio programa je ispunjen velikim brojem aktivnosti te su sudionici imali priliku sudjelovati u brojnim radionicama gdje su slušali o politikama i protokolima zaštite djece, projektivnim tehnikama u radu s djecom koja su preživjela nasilje, obitelji kao protektivnom čimbeniku, agresivnosti kod maloljetnika, međunarodnoj zaštiti dječjih prava te odgovoru Crkve u svjetlu kanonskog prava. Bogat program je omogućio da sudionici u skladu sa svojim interesima ojačaju svoje kapacitete i kompetencije u zaštiti maloljetnika u svojim organizacijama.

Posljednji dan konferencije je obilježilo predavanje pod nazivom Nasilje nad djecom iz kuta djeteta koje je održao prof. dr. Elmedin Muratbegović, nastavnik na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Nakon predavanja je uslijedila ceremonija zatvaranja. Sudionicima se ovom prigodom obratio vlč. dr. Oliver Jurišić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost okupljenima. Na samom kraju je uslijedilo čitanje Proglasa sudionika Međunarodne konferencije o zaštiti maloljetnika koji je pročitao Antonio Topalović, voditelj programa za zaštitu maloljetnika u Centru za mlade i generalni tajnik Konferencije. Sudionici su jednoglasno prihvatili Proglas čime je svečano zatvorena Međunarodna konferencija o zaštiti maloljetnika Because We Care.

Antonio Topalović