Koračajmo zajedno: Studijsko putovanje u Beograd

U razdoblju od 6. do 8. svibnja, mladi iz različitih gradova iz Bosne i Hercegovine, njih ukupno 18, sudjelovalo je u studijskom putovanju u Beograd. Cilj putovanja je bio posjet regionu i upoznavanje s kulturnim i vjerskim bogatstvima grada Beograda, u okviru međureligijskog projekta Koračajmo zajedno.

Po dolasku u Beograd, mladi su prošetali Knez Mihajlovom ulicom ka parku Kalamegdan i Beogradskoj tvrđavi, koji predstavljaju spomenik kulture od izuzeznog značaja, mjesto održavanja mnogobrojnih kulturnih, sportskih i umjetničkih manifestacija. Potom su šetnju nastavili ka Skadarskoj ulici, poznatoj kao Skadarlija, boemska četvrt Beograda, s prvim kućama sagrađenim 1717. godine, a svoj prepoznatljiv izgled zadobiva potkraj 19. i početkom 20. stoljeća. U tom dijelu grada smjestili su se brojni tradicionalni restorani, koje ubrzo postaju mjesta susreta najpoznatijih imena umjetničkog i kulturnog miljea Beograda.

Drugi dan studijskog putovanja počeo je posjetom Hramu Svetog Save na Vračaru, najvećem pravoslavnom hramu na svijetu, gdje su mladi imali priliku vidjeti unutrašnjost hrama i zadiviljujću ljepotu kupole ukrašene mozaikom.

Nakon posjeta Hramu, uslijedio je posjet Muzeju Nikole Tesle koji je na sve sudionike ostavio posebne dojmove jer su se upoznali s Teslinim otkrićima zahvaljući stručnim demonstratorima i eksponatima, ali takođe su pogledali kratak dokumentarni film o životu Nikole Tesle.

U poslijepodnevnim satima, posjet je nastavljen starom dijelu grada Beograda, zoološkom vrtu i džamiji Bajrakli, najstarijoj džamiji, sagrađenoj 1575. godine, gdje su mladi imali priliku vidjeti unutrašnjost džamije, ali i razgovarati s glavnim imamom o životu vjernika muslimana kao i različitim međureligijskim aktivnostima koji se realiziraju na području grada. Ostatak dana, sudionici putovanja su proveli šetajući u dijelu grada pod nazivom Beograd na vodi te su uživali u pogledu na rijeku Savu.

Treći dan putovanja mladi su posjetili Adu Ciganliju, riječni poluotok koji predstavlja ekološku oazu nedaleko od centra grada, a ujedno i najveći sportski-zabavni-rekreacijski centar Beograd.

Studijsko putovanje je ostavilo veliki dojam na sve sudionike, a jedna od vršnjačkih edukatorica Anđela Paleksić je podjelila svoj doživljaj „Putovanje u Beograd ostat će mi urezano u sjećanje po mnogo čemu. S ekipom iz našeg Centra putovali smo, upoznavali znamenitosti Beograda, kulturu i tradiciju, a uz igru i pjesmu napravili smo spoj kulture BiH i Srbije. Tragajući za ljepotama pejzaža i svega ovozemaljskog što nam je dao Stvoritelj, pronašla sam ono najvažnije, unutrašnju ljepotu i mir.“