Mladi iz Nadbiskupijskoga centra za Pastoral mladih Ivan Pavao II. Na konferenciji F+EU22 u Briselu

Piše: Rafaela Mirčić

U razdoblju od 11. do 13. svibnja održana je Konferencija F+EU22 pod geslom „Solidarnost, zajedništvo i odgovornost“, u organizaciji neprofitne nevladine organizacije Forum Plus, koja se bavi promoviranjem kršćanskih vrijednosti kao temeljnog identiteta zapadne kulture. Njihov cilj je povezivati i educirati mlade koji će ujedinjeni činiti dobro za zajednicu. Mladi katolici iz cijele Europe posjetili su Europski parlament u Briselu kako bi prisustvovali ovoj konferenciji, među kojima su bili mladi iz Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.  predvođeni vlč. Ivanom Matijevićem, studentskim kapelanom.

Sve troškove delegacije iz Bosne i Hercegovine financirala je zastupnica u Europskome parlamentu gosp. Željana Zovko, zastupnica koja je zadužena za Hrvate u BiH.

Bogati trodnevni program započeo je svečanom ceremonijom otvaranja kojom su predstavljeni zastupnici Europskog parlamenta, vodeći stručnjaci, mladi lideri i svećenici koji su se odazvali pozivu da mladim ljudima prenesu znanja i važne poruke.

Govornici prvog dana dali su na važnost kršćanskim vrijednostima u suvremenoj Europi. Bili su nadahnuti riječima Ivana Pavla II. „Društvena poruka evanđelja ne smije se smatrati teorijom, već prije svega osnovom i motivacijom za djelovanje.“. Naglasili su kako se Europska unija zasniva upravo na kršćanskim vrijednostima solidarnosti, jedinstva i različitosti. Kao kršćani pozvani smo biti prisutni u svijetu, ne samo pojavom, već i djelom.  

Fra Manuel Enrique Barrios Prieto svoje predavanje je temeljio na pitanju „Koji su snovi pape Franje za Europu i Europsku uniju?“ rekavši da je Europa mora djelovati kao obitelj i zajednica. Uslijedilo je predavanje fra Jasona Charrona na temu „Kako je crkva izgradila Europu: Isusova zapovijed ljubavi“. Fra Jason ističe kako ljudi ne bi trebali činiti dobro samo iz dužnosti, već činiti dobro iz ljubavi jer na taj način veličamo Božju ljubav.

Nakon predavanja započeo je panel na kojem su se panelisti osvrnuli na važnost poznavanja naše vjere te djelovanja u skladu s njom. Prenijeli su nekoliko važnih poruka: vjerovati u Božji naum, tražiti istinu i smisao života, biti aktivan član zajednice, slijediti Kristov primjer i graditi mostove među ljudima. Sudionici konferencije bili su potaknuti na razmišljane te je otvorena diskusija kojom je zaključen prvi dan programa.

Drugi dan započeo je svetom misom koju je predslavio don Mihovil Kurkut, SDB, u koncelebraciji vlč. Ivana Matijevića, pastoralnog suradnika i duhovnika u Centru za mlade, a mladi su uveličali misno slavlje pjevajući. U prigodnoj propovijedi don Mihovil se osvrnuo na Isusove riječi „Došao sam služiti, a ne biti služen.“ te je mlade pozvao da dublje promisle o svom odnosu prema drugima i na svojoj ulozi koju imaju u životu drugoga. Naglašava kako nas Bog nije slučajno poslao u živote naših bližnjih i prijatelja.

Po završetku svete mise, program konferencije nastavljen je predstavljanjem svih suradnika te programima i prilikama koje oni nude mladim osobama. Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II.  je jedan od suradnika čije je djelovanje predstavila Martina Vidović, djelatnica Centra za mlade.

Zatim su mladi imali priliku obići prostorije Europskog parlamenta te se upoznati s njegovim radom. Mladima su se pridružili hrvatski zastupnici Karlo Ressler te Ladislav Ilčić započevši interaktivnu diskusiju o političkim pitanjima koja zanimaju mlade.

Završna predavanja tog dana iznijeli su Rodrigo Guerra Lopez te Bernhard Meuser koji su se osvrnuli na Isusov život, promjenu svijeta po Isusu Kristu te društveni nauk Crkve.

Posljednji dan konferencije Alexandre Goodarzy je podijelio svoje svjedočanstvo vjere prošavši kroz teško iskustvo kada su on i njegovi prijatelji bili oteti, a pri tome nisu izgubili vjeru u Boga. Temu važnost obitelji u srcu društva otvorila je Benedicte Colin nakon čega su mladi puni znatiželje započeli diskusiju. Po završetku diskusije za sve sudinoke uručen je certifikat konferencije.

Susret je završen svetom misom koju je predslavio don Mihovil Kurkut u koncelebraciji vlč. Ivana Matijevića.

Don Mihovil je u propovijedi istaknuo kako Bog želi biti s nama i biti dio nas. Osvrnuo se na pojam savršenstva, ne postoje savršeni ljudi, samo Bog je savršen, ali svi smo mi ljubljeni savršenom Božjom ljubavlju.