Župni zborovi iz Žepča i Kupresa pobjednici VI. festivala duhovne glazbe Marijafest BiH

Nakon dvogodišnje pauze zbog situacije nastale koronavirusom, u subotu, 14. svibnja u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. održan je VI. festival duhovne glazbe Marijafest BiH.

Ovogodišnji festival koji je okupio 110 izvođača, iz šest glazbenih skupina započeo je sv. misom koju je predslavio vlč. Stipica Lešić. U svome uvodnom obraćanju pozdravio je sve glazbenike i njihove voditelje naglasivši kako je sretan što se festival održava na blagdan sv. Matije čije ime u prijevodu znači dar Božji, baš kao što je svatko od nas – dar Božji. U prigodnoj propovijedi, vlč. Josip Papak, đakon Vrhbosanske nadbiskupije osvrnuo se na odlomak iz Ivanova evanđelja u kojem nam apostol donosi riječi i zgodu gdje jasno vidimo Isusa, prijatelja i brata koji nam želi dobro.

„To dobro koje nam Isus želi, traži od nas da čuvamo Njegove zapovijedi. Traži naše sudjelovanje u ovome slučaju, čuvajući i vršeći Njegove zapovijedi.“- kazao je vlč. Josip, naglasivši i kako svatko od nas zna brojne zapovijedi koje se nalaze u sv. pismu ili koje je Crkva stavila kao obvezu, a kojih se trebamo pridržavati. „Tako od zapovijedi poput Ne izusti imena Gospodina svoga, poštuj oca i majku, ne ukradi ne laži, ne ubij, imamo jasno definirano što smijemo, a što ne. Bolje je reći što je dobro za nas, što nam je na izgradnju od onoga što nam je na propast. Okupili smo se ovdje danas kako bi pjesmom slavili Njegovo sveto ime. Kako bismo u pjesmama dali slavu i hvalu koja Mu pripada.“- istaknuo je u svojoj propovijedi đakon Vrhbosanske nadbiskupije.

Po završetku sv. mise, nazočne glazbenike pozdravio je i Josip Milanović, koordinator festivala koji se zahvalio mladima na sudjelovanju na šestom po redu festivalu duhovne glazbe Marijafest BiH, te predstavio program ovogodišnjeg festivala. Tradicionalno, nakon slavljenja sv. mise i ručka, uslijedila je i radionica za sudionike festivala i njihove voditelje koju je i ove godine vodila gđa. Marija Stipić – Ivančević u pratnji Davora Stipića, a na kojoj su svi izvođači imali priliku učiti o vokalnim tehnikama, vježbama disanja, te glazbenim igricama koje im mogu pomoći u njihovom radu, koncentraciji i sl.

Festival kojeg je i ove godine vodio Josip Milanović, djelatnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., a kojeg je uživo prenosio Radio Marija BiH, započeo je molitvom i pozdravnim riječima vlč. Šime Maršića, ravnatelja Centra za mlade, koji je pozdravio sve sudionike, te im poželio dobrodošlicu. S obzirom na to da je ovogodišnji festival bio natjecateljskog karaktera, nazočnim izvođačima predstavljeno je i stručno povjerenstvo koje je zajedno s glasovima publike biralo najbolje izvođače u kategoriji dječjih zborova i zborova mladih.

Tako je stručno povjerenstvo kojeg su činili gđa. Andrea Krasnić, profesorica glazbene kulture Katoličkog školskog centra sv. Josip u Sarajevu, gđa. Maja Milinković, bosanskohercegovačka glazbenica i gdin. Dražen Janko, djelatnik i koordinator Radio Marije BiH poslušalo šest glazbenih sastava u dvije kategorije.

U kategoriji dječjih zborova, prvi se predstavio dječjih zbor Ljiljani sv. Ante iz Žepča s dvije skladbe Zaštiti me majko i Oprosti majko. Dječji zbor Liljani sv. Ante iz Žepča, već dugi niz godina animira pjevanje na nedjeljnim sv. misama za djecu, do sada su nastupali na Zlatnoj harfi, ali i drugim događajima organiziranim u dekanata i biskupiji. Nakon predstavljanja zbora iz Žepča, uslijedilo je i predstavljanje dječjeg župnog zbora sv. Obitelj iz Kupresa koji postoji od 2011. godine, a koji također izdvajaju nastupe na Zlatnoj harfi, raznim koncertima i događajima kako u župi i rodnom gradu, tako i šire. Zbor koji pjeva svake nedjelje na sv. misi, na vjenčanjima i drugim liturgijskim događajima, na VI. festivalu duhovne glazbe predstavio se sa skladbama Krist Uskrsnu i Gledajte u Gospodina.

Nakon predstavljanja dječjih zborova, uslijedilo je predstavljanje i zborova mladih gdje su se predstavila četiri glazbena sastava. Prvi među njima bila je glazbena skupine Udruge Moja prva nota iz Vareša koja postoji od 2013. godine. Od značajnih nastupa izdvajaju nastup u emisiji Lijepom našom u Bugojnu, kao i na mnogim drugim tamburaškim festivalima. Na Marijafestu BiH, predstavili su se s pjesmama Mesija i Evo, ovdje je nešto više od Jone.

Drugi zbor koji se predstavio u ovaj kategoriji bio je župni zbor mladih Presvetog Srca Isusova iz Brčkog koji je nastao u jesen 2021. godine kao odgovor na težnje mladih tinejdžerskog uzrasta za novim načinom afirmacije u Crkvi i društvu. Ovaj glazbeni sastav predstavio se s pjesmama Nek pada i Kao košuta. Nakon sjajne izvedbe glazbenika iz Brčkog koji su se po prvi put predstavili na festivalu duhovne glazbe Marijafest BiH, uslijedio je nastup talentiranih glazbenika iz Žepča, članova zbora mladih Spes koji su pod pratnjom voditeljice zbora, s. Slavice Tubak, otpjevali pjesme Reci Marijo i Jedina. Ovaj zbor mladih svojim pjevanjem animira nedjeljnu večernju misu za mlade, klanjanja i duhovne obnove u župi, sudjeluju na susretima na razini biskupije, te animiraju crkvena vjenčanja u župi.

Posljednji na festivalu duhovne glazbe Marijafest BiH u kategoriji zborova mladih predstavio se zbor mladih iz Sarajeva, župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na Stupu, pod nazivom Mali Rim. Zbor pod vodstvom Marije Ivančević Stipić predstavio se također s dvije skladbe, Moj me otac daruje i Snagom ljubavi tvoje. Zbor mladih pri župi djeluje još od 2006. godine, nakon čega je uslijedila pauza, te ponovno okupljanje zbora mladih 2009. godine dolaskom župnika Miroslava Ćavara. Posljednju godinu dana, s mladima radi Marija Ivančević Stipić.

Nakon što su svi izvođači predstavili svoje skladbe, uslijedilo je glasovanje stručnog povjerenstva, ali i nazočne publike. Odlukom povjerenstva, župni zbor sv. Obitelj s Kupresa prebačen je u kategoriju zborova mladih, tako da je dječji zbor Ljiljani sv. Ante osvojio prvo mjestu o kategoriji dječjih zborova.

U kategoriji zborova mladih, treće mjesto osvojio je zbor Mali Rim župe Stup. Prema glasovima publike, zbor iz Žepča kao i zbor iz Kupresa imali su jednak broj glasova, no nakon glasova stručnog povjerenstva odlučeno je da prvo mjesto ide u ruke zbora sv. Obitelj iz Kupresa, a drugo mjesto zboru mladih Spes iz Žepča.  

Festival je završen podjelom zahvalnica i diploma, zajedničkim fotografiranjem sudionika, te zajedničkim pjevanjem himne festivala Marijo Majko koju su sudionici prije nekoliko godina osmislili na samom festivalu.

Cijeli festival možete pogledati ovdje.

Festival duhovne glazbe Marijafest BiH 2022. podržan je od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Josip Milanović