Karavan mladih u Jelahu

U nedjelju, 15. svibnja skupina mladih iz Sarajeva, Vareša, Zenice, Žepča, Gromiljaka, Fojnice i Mostara u sklopu projekta Osnaženi mladi za osnaženu župnu i lokalnu zajednicu posjetili su župu sv. Ivana Krstitelja u Jelahu.

Nakon pozdravnih riječi dobrodošlice župnika don Ilije Marinovića i Antonije Martinović, vijećnice Vijeća za mlade Vrhbosanske nadbiskupije, uslijedila je sv. misa koju je predvodio vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u koncelebraciji župnika župe Jelah, vlč. Dine Mustafija, đakona Vrhbosanske nadbiskupije i don Nikše Pavlovića, đakona Trebinjsko-mrkanske biskupije.

U prigodnoj propovijedi, đakon Trebinjsko-mrkanske biskupije, don Nikša Pavlović, osvrnuo se na evanđelje, ali i to koliko nas Bog poziva da ljubimo svoje prijatelje, ali i svoje neprijatelje, bez obzira koliko god se to činio nemogućim. Naglasio je kako je voljeti neprijatelja u središtu evanđelja, te koliko je ta ljubav stvarna i zahtjevna, jer ne traži ništa zauzvrat.  

Po završetku sv. mise, vlč. Šimo Maršić zahvalio se župniku don Iliji Marinoviću na pozivu i dobrodošlici, kazavši kako je sretan što je veliki broj mladih iz župe Jelah aktivno uključen u projekte i aktivnosti Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Riječi zahvale uputio je i Antoniji Martinović, vijećnici Vijeća za mlade na nesebičnom zalaganju da mlade iz Usorskog dekanata upozna s onim što Centar za mlade Ivan Pavao II. radi.

Nakon riječi zahvale, Josip Milanović, djelatnik i projekt koordinator Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. ukratko je predstavio župljanima projekt koji okuplja 30 mladih iz Bosne i Hercegovini, budućih profesionalaca u radu s mladima, naglasivši kako je cilj posjete mladih upoznati se sa župom, njenom poviješću, tradicijom i običajima župe Jelah, ali i ojačati suradnju s mladima iz ove župe, razgovarati s njima o potrebama, novim projektima, idejama i sl.

Mladi Youth Workeri nakon završetka sv. mise razgovarali su sa župljanima koji su odgovarali na pitanja o tome kako se nekada, a kako se danas živi u ovoj župi, po čemu je župa poznata, koja tradicionalna jela su karakteristična za ovo područje, što župi od sadržaja nedostaje i sl. Posjet je obogaćen i susretom s mladima, gdje su mladi Youth Workeri nakon pripremljenog roštilja s mladima uživali u sportskim aktivnostima, ali i razgovarali o tome kako danas mladi žive u ovome kraju, s kakvim izazovima se suočavaju, što katolička Crkva može ponuditi mladima danas, te kako Centar za mlade Ivan Pavao II. može odgovoriti na njihove potrebe. Mladima su također predstavljeni projekti i aktivnosti Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. a dio njih koji su ranije sudjelovali u aktivnostima Centra za mlade podijelili su svoja osobna iskustva o važnosti i značaju Centra za mlade.

Karavan mladih projektna je aktivnost koja je započela u studenom 2021. godine, tijekom koje mladi koji sudjeluju na projektu Osnaženi mladi za osnaženu župnu i lokalnu zajednicu posjećuju župe Vrhbosanske nadbiskupije, susreću su se s mladima iz župe, razgovaraju sa župljanima kako bi se što bolje upoznali sa župom, njenom poviješću, tradicijom i običajima, ali i kako bi stečeno znanje, vještina i iskustva usvojena kroz projekt i primjere dobre prakse primijenili za što bolji i kvalitetniji rad svoje župe, ali i lokalne zajednice.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. ovom prilikom zahvaljuje se don Iliji Marinoviću župniku župe Jelah, Antoniji Martinović predstavnici Usorskog dekanata u Vijeću za mlade Vrhbosanske nadbiskupije, župljanima ali i mladima na srdačnoj dobrodošlici, otvorenosti, susretljivosti ali i dugogodišnjoj suradnji.