Sastanak Odbora HBK za mlade

U utorak 17. svibnja 2022. godine, u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, održan je sastanak Odbora za mlade HBK i BKBiH. Odborom je predsjedao Šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, a bio je to redoviti sastanak Odbora HBK za mlade, na kojem je sudjelovalo dvadesetak povjerenika za mlade iz nad/biskupija i redovničkih zajednica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kao predstavnik Vrhbosanske nadbiskupije sudjelovao je vlč. Ivan Matijević, suradnik u Nadbiskupijskome centru za pastoral mladih Ivan Pavao II..

Sastanak je započeo molitvom koju je predvodio biskup mons. Rogić, a zatim se krenulo s dnevnim redom. Na početku je pročitan zapsinik od prošloga sastanka koji je jednoglasno potvrđen i usvojen. Zatim je predstavljena nova tajnica SHKM-a gosp. Manda Zrno, koja će biti zadužena za organizaciju ovogodišnjega SHKM-a u Bjelovaru. Prvi dio programa bio je fokusiran na temu Susreta Hrvatske katoličke mladeži 17. rujna u Bjelovaru. Posebno se naglasilo da povjerenici, oni koji rade s mladima, ali i sami mladi mogu naći na internet stranici: https://www.shkm.hr/ sve kateheze vezane za SHKM, kao i sav drugi materijal.

Susret je planiran na sljedeći način: mladi bi sa svojim župnicima došli u unaprijed određenu župu Bjelovarske biskupije do 9 h gdje bi ostali do 13h. Zatim bi se uputili u Bjelovar gdje bi bio organiziran jako sadržajan program sajma vjere. U 17 h bi započela sv. misa koju bi predslavio domaći biskup mons. Vjekoslav Huzjak.

Po završetku sv. mise uslijedio bi koncert duhovne glazbe i povratak kućama. Za udaljenije biskupije organizirao bi se smještaj ukoliko bi netko želio prespavati. Prijave za SHKM u Bjelovaru traju do 8. kolovoza, kotizacija za sve iznosi 40 kuna, a mogu se prijaviti mladi od srednje škole do 30. godine života. Zatim je riječ preuzeo predsjedatelj biskup Rogić i istaknuo važnost ovoga susreta te upozorio da se zadnji susret dogodio prije pet godina 2017. u Vukovaru.

Zatim se prešlo na sljedeću točku dnevnoga reda, a to je KMNL. Nova sezona počinje s novom akademskom i pastoralnom godinom, a završnica je planirana 2023. godine u Sisačkoj biskupiji. Pod točkom razno povjerenici su posebno istaknuli važnost prikupljanja informacija za Svjetski susret mladih 2023. godine u Lisabonu, za koji nemamo još dovoljnih informacija. Posebno se istaknuo problem ljetnih kampova, gdje mladi nemaju jedan sistematičan i sustavan način prijava, te se razmišljalo o pravljenju jedne aplikacije na razini Odbora za mlade HBK kako bi se sustavnije pratilo prijave ljetnih kampova mladih.

Brojni povjerenici istaknuli su i problem koncerta Progledaj srcem koji pada na nezgodan datum, dan koji se poklapa sa duhovskim bdijenjem. Biskup mons. Rogić zaključio je sastanak s nadom da se krene u nove vizije i modele kako se približiti mladima, te sve nazočne potaknuo na razmišljanje. Sljedeći redoviti susret Odbora za mlade planiran je za listopad. Susret završio je zajdeničkom molitvom i ručkom.