Koračajmo zajedno: Studijska posjeta Mostaru

U petak 20. svibnja grupa srednjoškolaca iz Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža i Katoličkog školskog centra Sv. Josip posjetili su Mostar u okviru međureligijskog projekta Koračajmo zajedno, koji realizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Na samom početku putovanja sve sudionike pozdravila je koordinatorica projekta Nadežda Mojsilović i predstavila program putovanja, nakon čega je uslijedilo međusobno upoznavanje i podjela u grupe. Vršnjački edukatori Ejub Ensar Selimović i Željko Maksimović su sudionicima podijelili različite kreativne zadatke, te su tijekom posjete Mostaru pravili zanimljive fotografije i skupljali informacije o gradu i njegovim karakteristikama.

Prva posjeta uslijedila je Sabornoj crkvi koja je još uvijek u izgradnji, a nakon nje mladi su posjetili staru pravoslavnu crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u kojoj se služe liturgije i molitve. O historiji i važnosti ovih vjerskih objekata mlade je upoznao vjeroučitelj Njegoš Veljančić. Posjeta je nastavljena šetnjom ka starom gradu i Koski Mehmed pašinoj džamiji gdje su se sudionici upoznali s historijom i karakteristikama.

Mladi su također uživali u pogledu s kultnog Starog mosta, koji je pod zaštitom UNESCO-a, te gledali kako lokalni skakači uranjaju u ledenu rijeku Neretvu. Posjeta je nastavljena u Franjevački samostan sv. Petra i Pavala, a sve mlade je dočekao fra Ante Marić. Fra Ante je mlade proveo kroz klaustar samostana, te im pokazao bogatu moderno opremljenu samostansku knjižnicu. Također ih je upoznao s franjevačkim djelovanjem na području Hercegovine, radom s mladima i starim licima. Pored obilaska samostana mladi su proveli vrijeme u neformalnom razgovoru s Fra Antom koji je s njima podijelio mnoge zanimljive priče o životu i vjeri.

vom prilikom NCM Ivan Pavao II. se zahvaljuje na suradnji školama koje su sudjelovale i njihovim djelatnicima na odazivu.