Završni susret mladih na projektu “Vision is decision” za mlade iz Posavine

Projekt Vision is decisionMladi i demokracija stigao je do svoga završetka za mlade iz posavskog kraja, koji su se tijekom proteklog vikenda okupili u Regionalnom uredu Nadbiskupskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Kornici, na drugom susretu u sklopu ovogodišnjih aktivnosti. Projekt Vision is decision – Mladi i demokracija pomaže mladima u shvaćanju vlastite uloge u društvu i korištenja demokratskih vrijednosti s ciljem stvaranja aktivnog građanstva i pozitivnih promjena.

Uz podršku Amande Đogaš, voditeljice Regionalnog ureda, mladi su uz vodstvo Alena Gudala, voditelja ovog projekta i animatorica instruktorica Anđele Kljajić i Ružice Mihalj, kroz protekli vikend učili o načinu provedbe izbornog procesa u našoj zemlji, a u drugom dijelu programa bavili su se utjecajem medija na mlade i načinima kako mediji utječu na formiranje stavova mladih o samima sebi, ali i o ključnim političkim procesima.

Mladi su dobili priliku raditi u mini grupama koristeći vlastitu kreativnost u izradi svojih naslovnica časopisa za mlade. Jedan dio susreta bio je posvećen izradi stabla problema, odnosno korištenju metode koja mladima pomaže u identificiranju ključnog problema u njihovoj zajednici i posljedicama tog problema na život zajednice.

Također, kroz studije slučaja dobili su temeljna znanja o pravilima glasovanja na sam dan izbora, ali i mogućnostima da  sudjeluju u kontroli ovog najvažnijeg demokratskog alata koji im stoji na raspolaganju za kreiranje društva po njihovoj mjeri.

Zahvaljujemo Regionalnom uredu u Kornici, mladima i instruktoricama na sudjelovanju kao i podršci tijekom pripreme i provedbe aktivnosti u sklopu projekta za mlade iz Posavine.

Alen Gudalo