SKAUTI ŽUPE SVETOGA LUKE EVANĐELISTE IZ SARAJEVA DALI SVEČANU PRISEGU I OBEĆANJA

U Župi svetog Luke Evanđeliste u Sarajevu, 22. svibnja, za vrijeme svečane euharistije, svoja obećanja i prisegu dali su skauti Župe svetog Luke Evanđeliste.

Svetu misu predslavio je vlč. Šimo Maršić u koncelebraciji župnika včl. Željka Vlajića. Prigodnu propovijed izrekao je don Ilija Marković župnik Župe svetog Marka evanđeliste iz Ilijaša. Među brojnim vjernicima na Misi su nazočili i skauti iz Župe Presvetog Trojstva iz Novog Travnika. Župnik Vlajić u svom obraćanju skautima Župe svetog Luke Evanđeliste istaknuo je kako ova ideja traje skoro dvije godine i da su danas spremni postati katolički skauti, te da je ljubav prema Bogu, Crkvi i Domovini, prirodi koja nas okružuje temelj skautizma. Zahvalio se svima koji su na bilo koji način doprinijeli današnjem danu. Posebnu zahvalnost istaknuo je vlč. Damjanu Soldi, vlč. Ivanu Matijeviću, vlč. Šimi Maršiću i Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II., don Anti Lediću župniku Župe Presvetog Trojstva iz Novog Travnika, don Iliji Markoviću koji će biti Duhovnik skauta Vrhbosanske nadbiskupije, obitelji Andrijanić, koordinatorici Martini Vidović.

Predsjednica Udruge katoličkih skauta “sv. Bernard” Marijana Perković navela je kako će skauti svojim svakodnevnim djelovanjima i zalaganjima širiti dobro prema svim ljudima, približiti im prirodu i zajedno nastojati oplemeniti okruženje u kojem živimo. Samu prisegu punoljetnih članova predvodila je voditeljica skautskih skupina iz Novog Travnika Gabrijela Marin. Obećanje maloljetnih skauta vodila je voditeljica skauta Župe svetog Luke Evanđeliste i članica Upravnog odbora Udruga katoličkih skauta “sv. Bernard” Tea Pejičić.

Nakon izrečene prisege i obećanja skautima se obratio Domagoj Andrijanić, voditelj skauta Župe svetog Luke i član Upravnog odbora Udruge katoličkih skauta “sv. Bernard”, uz prigodni pozdrav: Katolički skauti, pozdrav Bogu, Crkvi i Domovini, nakon čega se prolomio gromoglasni pozdrav svih nazočnih skauta.


Na završetku župnik Željko Vlajić obratio se prigodnim riječima: „Dragi katolički skauti, radostan sam što ste danas obećanjem i prisegom posvjedočili kako je Crkva, živa Crkva mladih. Iskreno se radujem vašem svečanom činu pristupanja velikoj skautskoj obitelji cijeloga svijeta i preporučam vas u zagovor naše nebeske Majke Marije i vašeg zaštitnika sv. Bernarda.“

Domagoj Andrijanić