Uočnica Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije

U Gospinu svetištu i župi Uznesenja BDM-a u Komušini, u petak 27. svibnja, večernjom sv. misom započeo je program 51. dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije.

Ovogodišnje okupljanje mladih, koje se odvija pod geslom Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje (Lk 1,39), nakon dvije pandemijske godine ponovno je upriličeno u uobičajenim okolnostima, te su došli organizirano sa svojim župnim zajednicama. Dočekali su ih djelatnici i volonteri Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., koji su zajedno sa župom Komušina i organizatori.

Misno slavlje na vanjskom oltaru u župnom dvorištu predvodio je nadbiskup vrhbosanski u miru Vinko kard. Puljić uz suslavlje 10-ak svećenika, među kojima su bili domaći župnik i čuvar svetišta preč. Boris Salapić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, ravnatelj NCM-a vlč. Šimo Maršić

Pozdrav nazočnima prije početka euharistije uputio je preč. Salapić, a potom i kard. Puljić.

Sretan čovjek
Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja, nadbiskup u miru izrekao je prigodnu propovijed. „Vidite danas koji kriterij se stalno nameće – vi stari ne zamjerite što ću vas kritizirati, vi ste to često mladima govorili ‘a što će ti to, to ne koristi’, glavni kriterij nametnuo se u javnosti: živjeti za korist. Samo ono što koristi, a to znači sebičnost, a sebičan čovjek nikad ne može bit sretan. Samo onaj koji zna živjeti s drugima, za druge – on se ostvaruje kao čovjek sretan. Međutim, ti kriteriji koji se u javnosti nameću – teško se othrvati tome. Svi tako misle, svi tako govore. Evo tako ćemo često čuti u našem društvu: ‘pa što to?’ – ‘pa tako svi rade’. Time ja više nisam ja“, upozorio je kardinal.

U nastavu je naglasio kako beznađe koje je zavladalo u mnogima vodi dotle da ljudi traže utjehu u onomu što ih ubija. „Dok je mlad čovjek treba mu pomoći da sazrijeva, da stekne ravnotežu pameti, volje, srca, tijela i sebe kao čovjek s ponosom. Nažalost, čim se negdje preusmjeri energija – nisam više uravnotežen… Zato, dragi mladi, kao što je meni onaj stari rekao ‘drž’ se ti mladih’, evo ja pod stare dane imam taj osjećaj da vam to kažem, da vas ohrabrim: ne bojte se stvarati ravnotežu duha, srca i tijela. Jer time ćete vi mijenjati svijet“, posvijestio je kard. Vinko te na kraju poručio mladima: „Spoznaju proširite, volju učvrstite, srce oplemenite i postanite osobe zrele, uravnotežene, koje će biti sposobne sutra graditi budućnost, a već danas počinjete.“

Misno slavlje skladnim pjevanjem animirao je bend Udruge katoličkih studenata Emaus.

Glazbeno, likovno i glumačko dočaravanje gesla
Nakon sv. mise uslijedio je prigodni program, odnosno glazbena, likovna i glumačka radionica kroz koje se nastojalo dočarati geslo susreta Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje (Lk 1,39). Mlade je u temu uveo pastoralni suradnik u NCM-u vlč. Ivan Matijević, a Potom je svaka skupina predstavila ono što je kroz svoju umjetnost prikazala na temu gesla.

U 22 sata započeo je križni put mladih na otvorenom.

Preuzeto s nedjelja.ba