Veliki broj mladih zajedno s Marijom pohitao u kondžilsko gorje

U subotu, 28. svibnja u župi Komušina i na brdu Kondžilo proslavljen je Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije, 51. po redu. Kao i ranijih godina organizatori su bili Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. i župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušini. Geslo ovogodišnjeg susreta je Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje (Lk 1,39). Obilježavanje Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije u ovom marijanskom svetištu započelo je dan ranije, u petak 27. svibnja, misom uočnicom te radionicom za mlade i noćnim križnim putem.

Rijeka vjernika

U subotu su, od ranih jutarnjih sati, pristizali hodočasnici – pješice i automobilima, a  dočekivali su ih volonteri NCM-a. Prema višegodišnjoj tradiciji, najprije su se okupili pored vanjskog oltara iza župne crkve gdje je upriličeno pokorničko bogoslužje koje je predvodio vlč. Štefan Marković, župnik vikar u Žepču. Nakon toga bila je prigoda za sakrament pomirenja te je 10-ak svećenika bilo na raspolaganju za ispovijed.

Točno u 10 sati, župnik i čuvar svetišta preč. Boris Salapić pozvao je okupljene na molitvu pred slikom Gospe Komušanske, koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić. Potom je blagoslovio one koji su nosili sliku te je krenula svečana procesija, u kojoj je ove godine ponovno sudjelovalo veliki broj vjernika iz svih krajeva BiH, ali i iz Hrvatske te ostalih zemalja Europe. Putem do brda Kondžilo, koji je dug nekoliko kilometra, nošena je Gospina slika, moljena krunica te su pjevane marijanske pjesme, a neki hodočasnici koračali su bosi.

Aktualnost gesla
Dolaskom na uzvišenje – brdo Kondžilo, na kojem se nalazi vanjski oltar i kapelica, započelo je euharistijsko slavlje koje je predvodio mons. Vukšić u koncelebraciji s 20-ak svećenika, među kojima su bili generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, ravnatelj NCM-a vlč. Šimo Maršić, preč. Salapić. Okupljene je na početku pozdravio nadbiskup Tomo, uputivši poseban pozdrav mladima koji obilježavaju svoj dan.

Nakon svetopisamskih čitanja koja je pročitala djevojka iz Žepča, nadbiskup je uputio prigodnu propovijed, koju je započeo riječima od kojih je sazdano ovogodišnje geslo: I pohiti Marija u Gorje. „Čine mi se kao takve barem dvostruko vrlo aktualne. S jedne strane da nas podsjete na davni događaj kad je Blažena Djevica Marija trudna Spasiteljem svijeta po anđelovom naviještenju samo malo prije ovoga događaja pohitjela u Gorje, gdje je živjela njezina rodica Elizabeta, da s njom podijeli radost, i da se s druge strane raduje tome što je i ona noseća. Te riječi imaju danas i drugo značenje – vrlo prikladno i vrlo primjenjivo na ovaj današnji naš događaj. Pohitjeli smo, zajedno s Marijom, u ovo gorje u kojemu se tako dugo okupljaju Marijini štovatelji, vjernici Isusovi koji žele slijediti Marijin poziv i Marijin način služenja Bogu i Spasitelju. I kad se sjećamo ovoga događaja kojega obično nazivamo Pohod Djevice Marije, pitamo se: što mi danas ovdje okupljeni – osim sjećanja na taj sretni događaj u davna vremena – možemo naučiti kao generacija današnjih kršćana iz njega?! – Prije svega ono što je već na neki način bilo rečeno – naučiti se radovati s drugim, koji je radostan i ima razloga za to (…) Radovati se zbog radosti drugog brata i sestre vrhunac je ljudske i kršćanske zrelosti“, posvijestio je nadbiskup vrhbosanski.

U nastavku je kazao kako mi vjernici zahvaljujemo za dostojanstvo koje daruje dragi Bog. „Ali moramo biti svjesni da smo istovremeno poslani – i to svatko ponaosob doslovce – biti preteča, biti navjestitelj, biti svjedok u mjeri u kojoj nam je moguće, na način Ivana, Elizabetinog sina i pripravljati ovaj svijet, ljude u njemu, njihova srca i njihove savjesti da bi Krist mogao doći i u njihove živote. I vidimo kako je izbor ovoga gesla ne samo podsjećanje na davna vremena, nego istovremeno vrlo suvremen, vrlo poučan i – ako hoćete – vrlo zahtjevan (…) Stoga, neka svatko od nas bude odbljesak nebeskoga sunca; neka bude poput potoka – voda koja će blagoslivljati i natapati ovaj svijet svetošću, ali iz izvora iz kojega postoji svaki potok; i neka svatko od nas zeleni i blista na ovome svijetu kao ova gora, iz Krista vuče vlastite sokove života, kao što svaki list ove gore iz svoga korijena vuče vlastito zelenilo i život“, poručio je među ostalim mons. Tomo.

Molitvu vjernika su pročitali i darove prinijeli katolički skauti iz župa Sv. Luke Novi Grad u Sarajevu i Presvetog Trojstva u Novom Travniku.
Liturgiju su glazbeno animirali članovi župnog zbora mladih Presvetog Srca Isusova iz Brčkog.

Na kraju misnog slavlja okupljenima se obratio župnik domaćin preč. Salapić koji je izrazio duboku zahvalnost svima koji su došli, a poglavito onima koji su sudjelovali na bilo koji način u organiziranju i pripremi Dana mladih.

Radost susreta
Nakon mise vjernici su se ponovno u dostojanstvenoj procesiji, tijekom koje se molila krunica i pjevale marijanske pjesme, uputili prema crkvi gdje je nadbiskup Vukšić priveo kraju molitveni dio Dana mladih. Ondje je za sve bila organizirana okrjepa.

Ove je godine ponovno organiziran i program za mlade. Tako je najprije upriličeno potpisivanje ugovora za dodijeljene grantove NCM-a.

Zatim je vlč. Ivan Matijević, pastoralni suradnik u NCM-u, predstavio knjigu ravnatelja NCM-a i profesora na sarajevskom KBF-u vlč. Maršića Dragi lik tvoj nek’ nas posvud prati!, koja tematizira Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije kroz povijest, a nakon toga uslijedile su animatorske igre.

Preuzeto s nedjelja.ba