Održana dvanaesta edukacija na projektu Iuvenes fructus

U subotu 28. svibnja održana je dvanaesta edukacija za buduće mlade poljoprivrednike. Predavačica teorijskog dijela nastave govorila je polaznicima o bolestima voća. Znanost koja proučava biljne bolesti naziva se fitopatologija. Postoje parazitski i neparazitski uzročnici bolesti voća. Neparazitski su zapravo oni na koje ne možemo utjecati, poput vremenskih prilika (temperature, vlažnosti zraka i dr.), a parazitski (uzrokovani živim organizmima- gljive, bakterije, virusi) su oni na koje pravilnom agrotehnikom, raznim preventivnim i kurativnim mjerama možemo uticati, te ih u konačnici spriječiti ili ukoliko se pojave sanirati. Bolesti se mogu javiti u svim stadijima rasta i razvoja voća, širiti se putem svih dijelova voća, ali i prilikom skladištenja.

U praktičnom dijelu edukacije, profesorica je polaznicima pokazala simptome fuzikladija na listovima jabuke tj. početak razvoja jedne od najopasnijih bolesti jabuke. Polaznici su imali priliku vidjeti i simptome napada lisnih uši kao i jabučnog savijača.

U nastavku edukacije polaznici su pristupili ručnom prorjeđivanju plodova jabuke (sorte zlatni delišes) s naglaskom na važnosti prorjeđivanja plodova zbog postizanja bolje kvalitete i veličine preostalih plodova.