Mladi i demokracija: Održan posljednji susret za srednjoškolce u ovoj školskoj godini

Piše: Alen Gudalo

U razdoblju od 03. do 05. lipnja, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., održana je treća, ujedno i posljednja vikend edukacija za srednjoškolce, u okviru projekta Mladi i demokracija – Vision is decision, koja je okupila tridesetak učenika iz Katoličkih školskih centara Sv. Josip u Sarajevu, Petar Barbarić u Travniku te Sveti Pavao u Zenici.

Tijekom cijele školske godine mladi su imali priliku sudjelovati na ciklusu edukativnih susreta i petodnevnoj Demokratskoj akademiji kroz koju su stekli temeljna znanja o funkcioniranju sustava odlučivanja i izbornom sustavu u Bosni i Hercegovini te načinima uključivanja mladih u procese od značaja, ne samo za mlade, nego i za društvo u cjelini. Osim toga, sudionici su se bavili položajem mladih u medijima i utjecaju medija na definiranje stavova o ključnim ekonomskim i političkim procesima u našoj zemlji. Mladi su se tijekom vikenda educirali uz vodstvo voditelja projekta Alena Gudala i Marije Puljić te  instruktorica Centra za mlade Ivan Pavao II. Lane Todosijević, Iris Vrdoljak i Anje Kajić.

Posljednji susret bio je posvećen definiranju ključnih problema u društvu iz perspektive mladih na lokalnoj, državnoj i svjetskoj razini, identificiranju skupina na koje ti problemi utječu te pronalaženju kompromisnih rješenja. Mladi su radili na ovome kroz korištenje kreativnosti i alata “drvo problema” kojeg su onda i prezentirali.

Mladi su također dobili priliku družiti se kroz animatorski program i posjet Muzeju ratnog djetinjstva i istraživanju Sarajeva, a svoj susret završili su predstavljanjem Proglasa za medije kroz koji su pozvali mlade, ali i cijelo društvo da podrže napore mladih u kreiranju boljeg društva.

U nedjelju, na blagdan Pedesetnice ili Duhova, mladi su sudjelovali na misnom slavlju kojeg je predvodio vlč. Stipica Lešić, koji je tijekom propovijedi pozvao mlade da dopuste Duhu Svetom da ih vodi, te da u Svetom Trojstvu vide najsavršeniji primjer Božje demokracije.

Na kraju programa mladi su i simbolično zatvorili projekt sadnjom drveta u Aleji demokracije, u dvorištu Centra za mlade. Naime, sadnja drveta do sada je svakoj generaciji koja je uspješno završila sudjelovanje na projektu ostajala kao dugotrajni podsjetnik na potrebu rasta i rada na sebi i uključenje mladih u procese koji definiraju smjer u kojem društvo ide.

Zahvaljujemo  mladima na aktivnom radu te njihovim ravnateljima, profesorima i pedagozima za podršku tijekom protekle školske godine te se nadamo da će ovaj projekt ostati motiv učenicima za aktivniji rad gdje će se glas i potrebe mladih čuti.

Proglas sudionika projekta Vision is Decision – Mladi i demokracija

U ime treće generacije projekta „Vision is Decision – Mladi i demokracija“ 2022. godine, suglasno donosimo Proglas koji je utemeljen na principima ovog projekta i stečenoj edukaciji  kroz suradnju s našim mentorima.

Ovaj Proglas poziva na:

– Mogućnost kontinuiranog educiranja: Edukacija o političkom sustavu naše zemlje kroz školske i državne ustanove za sve mlade;

– Kreiranje kvalitetnijeg školskog  plana i programa: Nastavni plan i program treba zadovoljiti potrebe individualnog razvoja učenika, te adekvatno pripremiti učenike za tržište rada nakon završenog školovanja. Novi nastavni plan i program ističe potrebu usmjeravanja, ne samo na činjenice, već i na koncepte, procese i strukture učenja.;

– Kontinuiranost reformi u obrazovanju: Bez obzira na promjene vlade, politička paraliza ne bi trebala utjecati na daljnji razvoj procesa školovanja;

– Promocija volonterizma kao simbola aktivizma u društvu: Želimo osvijestiti mlade o duhu volontiranja i njegovom doprinosu zajednici, te ih potaknuti na aktivno sudjelovanje;

– Animiranje društva: Želimo potaknuti mlade da svoje stečeno znanje u bilo kojoj zajednici u kojoj se nalaze, te tako budu inspiracija drugima;

– Razvoj duha zajedništva: Posebno naglašavamo aktivno sudjelovanje i nuključivanje u projekte, te organizacije edukacije koje pokreću društvene događaje. 

Zaključak: Ovim Proglasom predstavili smo ideje za poboljšanje obrazovanja, edukacije i animiranje mladih. Posebno želimo potaknuti mlade kako bi se borili za svoje obrazovanje i budućnost koja ih čeka u ovom velikom svijetu.