Kamp u Italiji: Ljubav ima dvije pratilje: dobrotu i strpljenje

U nedjelju, 19.lipnja, u popodnevnim satima djeca bez roditeljskog staranja iz dječjih domova KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave, JU Dom-Porodica Zenica i dječjeg doma JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, zajedno s koordinatoricom Goranom Lovrić i edukatoricom Ismirom Mašić u pratnji odgajatelja gđe. Alise Hasanbašić, gđe. Munevere Džafić i gosp. Mahira Musića otputovali su u Italiju na četverodnevni kamp.

Kamp se održao u Dynamo Camp-u u Pistoi. Sudionici kampa su dočekani uz glazbu i ples, s velikom radošću, te se na samom početku dala osjetiti ogromna količina pozitivne energije. Nakon ručka i pauze od dugog putovanja djeca su uplovila u magični svijet raznovrsnih radionica u koji su ih sve vrijeme vodili koordinatori i edukatori Dynamo Campa.

Prva radionica uključivala je poticaj motoričkih sposobnosti, grupnog rada i međusobne komunikacije. Djeca su zajedno s koordinatorima imala priliku okušati se u glinenom oblikovanju lišća. Sudionici kampa su pokazali entuzijazam i želju za radom, jedni drugima su pomagali, a na kraju su svoje radove dobili kao poklon koji nose sa sobom kao uspomenu na jedno divno iskustvo. Nakon glinene radionice uslijedila je i poljoprivredna radionica sađenja paradajza. Na dječjim licima moglo se primijetiti zadovoljstvo i sreća. Grupno surađivanje sađenja paradajza poslužilo je kao simboličan primjer obiteljskog života. S ove radionice djeca nisu ponijela simbolične poklone. Svoje plodove djeca su ostavila vremenu da ih oblikuje u proizvod koji će služiti drugima.

Magijskim trikovima, uz pjesmu i logorsku vatru uspješno je završen prvi dan kampa. Dječji osmjesi, pjevanje, zaintrigiranost i traženje jednog trika više dokaz su da jezičke barijere ne predstavljaju nikakvu prepreku za dobru zabavu, sreću i pozitivne emocije koje su obje strane ponijele sa sobom u srcima, sjećanjima, kao mali podsjetnik kakav život može i kakav bi trebao biti – jednak.

Drugi dan kampa započeo je uz ukusan doručak, a tradicionalno se završio uz pjesmu i ples. Sudionici su vrlo brzo usvojili plesne pokrete, a potom i po nekoliko riječi i stihova koje su svakodnevno veselo pjevali. Nakon doručka uslijedila je filmska radionica gdje su se sudionici okušali u glumi, ali i u režiji, fotografiji, asistiranju, scenografiji, te svim onim elementima koje uključuje filmski set. Uslijedio je ručak, zatim pjesma i ples, gdje su djeca imala priliku da se druže i s ostalim sudionicima. Poslije popodnevne pauze uslijedila je radionica fizičke spremnosti i povjerenja, a djeca su imala priliku da se okušaju u zip line-u i penjanju po umjetnoj stijeni. Uz pomoć edukatora djeca su vrlo brzo savladala strah i prepustila se magiji još jedne avanture od koje se nisu htjela oprostiti. Nakon večere djeca su zajedno s koordinatorima i edukatorima uživala u raznim igricama u prirodi, plesu i pjesmi, gledanju zvijezda itd. + Put do vikendica bio je popraćen svjetlima baterija uz koje se vodio razgovor na jeziku koji uvijek funkcionira.

Treći dan kampa započeo je doručkom, a završio tradicionalnim plesom koji su sudionici sada već potpuno savladali. Uslijedila je radionica koja je uključivala rad sa životinjama. Djeca su češljala konje i magarce, hranila koze, a potom ubrzo i jahala konje uz pratnju edukatora. Uslijedio je ručak, pa odmor, a zatim je došao red i na radionicu sviranja osvještavanja sluha. Sudionici su imali priliku okušati se u sviranju raznih instrumenata uz koje su i uspješno, uz pomoć edukatora, ispričala priču o Snjeguljici i sedam patuljaka uz pomoć zvuka. Osim što su uživali u ovoj radionici, neki od njih su pokazali i izniman talenat za sviranje pojedinih instrumenata. Zanimljiv i uspješan dan završen je uz večeru i ples.

Četvrtog dana kampa sudionici su konačno dočekali i radionicu kojoj su se najviše radovali, a to je radionica koja se održavala na bazenu. Uz razne igre u vodi, slobodne aktivnosti i opuštajuću točku koja je uključivala oslobađanje negativne energije uz pratnju glazbe djeca su provela ugodno prijepodne uz potpuno ispunjenja, čak i premašena očekivanja. Uslijedio je zasluženi ručak a potom i odmor koji je sudionike trebao pripremiti za još jednu uzbudljivu radionicu. Riječ je o streljačkoj radionici u kojoj su se okušala i djeca i koordinatori i edukatori koji su se čak i natjecali jedni protiv drugih. Djeca su, naravno, pobijedila, a koordinatori i edukatori su morali otplesati gubitnički ples u kojem su djeca uživala. Naposljetku radionice simbolično je zakopana tegla pozitivne energije koju su sudionici ostavili sljedećim putnicima Dynamo magije.

Nakon večere, koja je uključivala i party iznenađenja za našeg najmlađeg sudionika Nedžlu koja je svojom energijom oduševila sve sudionike, uslijedila je oproštajna večer kojoj se nitko nije posebno radovao. Program oproštajne večeri uključivao je kratki lutkarski igrokaz, premijeru filma u kojem su sudjelovali svi sudionici kampa, fotografije sudionika i edukatora, glazbu, i ne planirane vodopade suza u očima svih sudionika. Oproštajna večer trajala je više nego što je predviđeno, a sve zbog emocija koje su potekle niz sretna lica koja se nisu željela oprostiti od pozitivne energije, dobrote, strpljenja, pažnje, razumijevanja, ljubavi od koje smo svi živjeli četiri dana. Uz međusobne riječi zahvale i iz nekoliko puta uspjeli smo se oprostiti od domaćina koji su zaista ostavili svu svoju dobrotu na putu kroz koji su nas proveli. Oproštaj popraćen suzama mogao se završiti samo obećanjem nastavka suradnje.

Dječje suze koje su tekle čak i satima nakon napuštanja kampa čvrsti su dokaz da su dobrota i strpljenje dvije pratilje ljubavi. Ovom prilikom želimo se još jednom zahvaliti Dynamo timu na neprikosnovenom gostoprimstvu, vremenu, energiji, maštovitosti, posvećenosti i ne vaganoj dobroti po kojoj ćemo svi dugo, dugo pamtiti kamp jednakosti i mira kao malu oazu dobrote u velikom svijetu okrutnosti.

Ismira Mašić