Učimo živjeti zajedno – drugi dan interetničkog kampa „Gradimo mostove“

Drugi dan Interetničkog kampa, koji se održava u prostorijama Centra za mlade Ivan Pavao II. obilježen je brojnim radionicama, a naglasak je bio na idenitetu svakog pojedinca. Na samom početku dana, mladima  se predstavila facilitatorica prvog dijela dana Ismeta Begić, pedagoginja u osnovnoj školi Musa Ćazim Ćatić u Visokom te predstavnica Udruženja Mozaik V. Čajno, koje je koordinatorska organizacija u Bosni i Hercegovini za Arigatou International – međunarodnu inicijativu za dobrobit djece, te su stoga uslijedile interaktivne radionice kroz metodologiju ove Inicijative – Learning to live together (Učimo živjeti zajedno). Kroz vježbe Četriri vrijenosti i Stablo mog života mladi su imali priliku razmišljati o vlastitim vrijednostima i vlastitom identitetu.

Putem Zooma, zatim se  pridružila i druga facilitatorica Arigato Internationala Zvonimira Jakić,  koja je nastavila program kroz vježbe Identitet, Silueta i Etična banka. Kroz ove radionice sudionici su se dotaknuli i pitanja dječjih prava i Panamske deklaracije kroz vježbu DA/NE, gdje su sudionici kroz vježbu izrazili svoja razmišljanja uz nova stečena znanja. Prvi dio programa završen je refleksijom.

Drugi dio dana nastavljen je vježbom Moj otok te kvizom i porukom mira pod vostvom Zvonimire i Ismete. Nakon toga, program je nastavljen plesnom radionicom  i radionicom o fotografiji gdje su sudionici pokazali svoju talentiranost, inovativnost i kreativnost pod vodstvom vršnjačkih edukatorica Anje Kajić i Anastasije Vuletić.

Večer je nastavljena ugodnim druženjem s vjerskim liderima Harisom ef. Mekićem i vlč. Ivanom Matijevićem, gdje su sudionici imali priliku čuti o međurelijskom dijalogu i njihovom djelovanju te postavljati pitanja o vjerskim specifičnostima. Susret je moderirala Amina Čolaković, koordinatorica na projektu Koračajmo zajedno u ime Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, koji je partner na projektu.

Ivana Vukoja