Mladi iz Travnika predstavili KŠC “Petar Barbarić” i NCM “Ivan Pavao II.” na međunarodnom Erasmus+ susretu mladih u Austriji

Plodonosna suradnja KŠC Petar Barbarić, Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. i partnerske organizacije Iniciativ Angola iz Klagenfurta uspješno je nastavljena i ove godine tijekom susreta mladih na programu ECO:LOGIC u sklopu Erasmus Plus razmjene mladih koja je ove godine okupila predstavnike iz devet zemalja. Uz vodstvo voditelja projekata KŠC-a Petar Barbarić i Regionalnog ureda NCM Ivan Pavao II. pri školskom Centru Alena Gudala i profesorice Blaženke Matišić, mladi su predstavili Bosnu i Hercegovinu.

Ekološki projekt, koji je mlade okupio od 29. lipnja do 8. srpnja,  imao je za temeljni cilj promociju međunarodne solidarnosti i podizanje svijesti među mladima u potrebi zaštite prirode kao i edukaciju mladih o klimatskim promjenama i utjecaju čovjeka na prirodu.  

Tijekom trajanja projekta mladi su upoznali šire područje južne Austrije kroz istraživanje prirode, posjet Klagenfurtu, sudjelovanju na eko radionicama, ali i predstavljanju ekoloških izazova Bosne i Hercegovine.

Mladi su sudjelovali na mini Olimpijadi tijekom trajanja programa radeći u međunarodnim grupama animirajući sedamdeset sudionika te su  predstavili našu zemlju na Danu kulture koji je također organiziran tijekom desetodnevnog programa. Osim mladih iz Bosne i Hercegovine, program je okupio predstavnike Portugala, Španjolske, Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Grčke.

Kreativne eko radionice su uključile izradu vlastitih kućanskih namirnica i potrepština vodeći računa o zaštiti okoliša i minimalnom korištenju prirodnih resursa.

Zahvaljujemo mladima i njihovim roditeljima na podršci tijekom trajanja programa te organizatorima koji su nas ugostili na ovom programu.

Alen Gudalo