Četvrti dan Akademije ključnih kompetencija rezerviran za zabavu i odmor

Četvrti dan Akademije ključnih kompetencija koja se održava u sklopu projekta Osnaženi mladi za osnaženu župnu i lokalnu zajednicu – Youth workeri započeo je slavljenjem sv. mise koju je predslavio vlč. Ivan Matijević, pastoralni suradnik Centra Ivan Pavao II.

Nakon sv. mise i doručka sudionici Akademije ključnih kompetencija uputili su se prema gradskom bazenu u Orašju gdje su uživali u ponudi i sadržaju bazena. Odmor i uživanje nastavljeno je i u prostorijama Regionalnog ureda Centra za mlade u Kornici gdje se ovogodišnji ljetni kampovi i održavaju. Tako su ostatak dana sudionici Akademije ključnih kompetencija proveli uživajući u roštilju, društvenim igrama, plesovima i razgovoru.

Izazovi s kojim se susreću mladi u današnjem vremenu mnogo su drugačiji u odnosu na ranija razdoblja. U globariliziranom svijetu pred mladima se postavlja zadatak da, pored primarnog obrazovanja, posjeduju brojne vještine i znanja kako bi bili konkurentniji na tržištu rada te kako bi bili u korak s vremenom.

Upravo četiri formativna susreta na kojima su razgovarali o ulozi i važnosti Youth workera u lokalnim zajednicama, važnosti timskog rada i međusobne suradnje, važnosti volonterskog angažmana mladih u župnim i lokalnim zajednicama, o digitalnoj pismenosti i značaju unaprjeđivanja vještina komuniciranja na društvenim mrežama pomogle su mladima da ojačaju svoje kompetencije, a koje su primijenili tijekom trajanja Akademije ključnih kompetencija.

Nakon završene Akademije ključnih kompetencija, sudionici će se priključiti projekt koordinatoru u realizaciji volonterske akcije 72 sata bez kompromisa, posjetiti još nekoliko župa u sklopu karavana mladih, te održati nekoliko radionica u osnovnim školama na području Bosne i Hercegovine.

Josip Milanović