Uspješno završena prva Akademija ključnih kompetencija u Kornici

Nakon uspješno realizirana dva ljetna kampa u prostorijama Regionalnog ureda Centra za mlade Ivan Pavao II. u Kornici, u petak, 15. srpnja uspješno je završen treći ljetni kamp, Akademija ključnih kompetencija mladih.

Zadnji dan Akademije koja je započela u ponedjeljak, 11. srpnja, a koja se održava u sklopu projekta Osnaženi mladi za osnaženu župnu i lokalnu zajednicu, započeo je sv. misom koju je predvodio vlč. Ivan Matijević, pastoralni suradnik Centra za mlade Ivan Pavao II.

U prigodnoj propovijedi, vlč. Ivan osvrnuo je na misna čitanja i evanđelje, kazavši kako sam Bog mijenja svoju stvarnost, kako prorok Izaija, koji je bio veliki prorok u vrijeme u kojem je živio, nagovještava narodu Izraelskom da se obrati kako bi se spasio od svih naroda koji su dolazili okolo Izraelskog carstva. Mladima se zahvalio na raspoloživosti, otvorenosti i prilici za izgradnju i rast, naglasivši kako vjeruje da će rad Youth workera uroditi plodom, te kako će u budućnosti ubirati plodove svoga rada.

“Znam da su vaši problemi u današnjem svijetu, u ovoj državi veliki, nalazimo se u posebnim okolnostima gdje je jako teško pronaći posao, bez obzira na naše kompetencije, a vaše su jako velike. Na neki način moramo sami tražiti izlaz iz ove situacije, pa baš zbog toga želim vas ohrabriti da budete spremni na inicirati promjene u svim našim sredinama gdje se nalazimo.”- kazao je vlč. Ivan zaključivši kako svatko od nas može pomoći da se društvo u kojem živimo mijenja na bolje, ne samo u kršćanskom, vjerničkom smislu nego uopće.

Nakon završetka sv. mise i doručka, uslijedilo je čišćenje prostorija i evaluacija sudionika Akademije ključnih kompetencije. Na samome kraju, Josip Milanović, projekt koordinator i djelatnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. zahvalio se sudionicima Akademije kazavši kako vjeruje da će im stečene ključne kompetencije pomoći u osobnom i profesionalnom rastu. Prisjećajući se svega što su u proteklom razdoblju sudionici imali priliku kroz projekt naučiti, naglasio je kako vjeruje da će tijekom volonterske akcije 72 sata bez kompromisa svatko od njih pojedinačno, imati priliku primijeniti znanje i vještine stečene na Akademiji.

Na sedmoj po redu volonterskoj akciji 72 sata bez kompromisa koja će trajati od 29. rujna do 2. listopada, sudionicima Akademije bit će uručeni i certifikati o uspješnom sudjelovanju u projektu.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. ovom prilikom se zahvaljuje mladim Youth Workerima: Ivan Popović, Matej Dužnović, Iva Petrušić, Martina Lovrić, Iris Vrdoljak, Nikolina Malić, Josipa Merdžo, Ivana Vukoja, Jelena Šutić, Gabriela Šunjić, Thomas Perić na otvorenosti i susretljivosti, zatim fra Mladenu Dragičeviću i Antonu Šunjiću na pomoći pri realizaciji kampa i vlč. Ivanu Matijeviću na podršci prilikom realizacije prve Akademije ključnih kompetencija mladih.

“Na Akademiji ključnih kompetencija bilo mi je odlično, vrijeme koje smo imali na raspolaganju odlično smo iskoristili, mnogo toga smo naučili i drago mi je što sam imala priliku tjedan provesti sa svojim vršnjacima. Na poseban način svidjelo mi se što je program bio slobodniji, što smo imali priliku sami kreirati program i u bilo kojem trenutku jedni s drugima podijeliti svoje mišljenje i iskustvo. U budućnosti se radujem što ću stečeno znanje i vještine imati priliku prenositi drugim mladima”- kazala je Ivana Vukoja, studentica Teološkog-katehetskog instituta u Mostaru i animatorica instruktorica.

fra Mladen Dragičević, bogoslov Franjevačke teologije o Akademiji ključnih kompetencija kazao je kako ga je sudjelovanje na kampu obogatilo i kako je sretan što je imao priliku upoznati mlade tijekom trajanja Akademije.

“Iznenađen sam kako su mladi s kojima sam proveo tjedan u Regionalnom Centru u Kornici kreativni, kako zrelo razmišljaju i kako zahvaljujući mašti koju imaju stvaraju prezanimljive stvari. Kao osoba koja je pružila svu logističku podršku na kampu, vidio sam koliko je svakome kampu ozbiljno pristupa ne samo u organizaciji svih aktivnosti, nego i u realizaciji svake od njih. Baš zbog toga, vjerujem da će iskustvo stečeno na ovome kampu u budućnosti mi mnogo pomoći, posebno za danji rad u pastoralu mladih, pa baš zbog toga želim u budućnosti ponovo sudjelovati na ovakvim kampovima”- naglasio je fra Mladen.

Nikolina Malić, animatorica instruktorica iz Travnika, o Akademiji ključnih kompetencija kazala je kako joj je također drago što je imala priliku vrijeme provesti sa svojim prijateljima i kolegama.

“Akademija ključnih kompetencija bilo je divno i jedno sasvim novo iskustvo za mene i sretna sam što sam imala priliku naučiti neke nove vještine i ojačati svoje kompetencije. Moram priznati da se radujem izazovima koji nas čekaju u budućnosti, posebno kad je u pitanju orginazacija akcije 72 sata bez kompromisa, kojoj se posebno radujem. Svaki novi izazov koji nas čeka vjerujem da će nas osnažiti u našem daljnjem djelovanju i biti nam vjetar u leđa za sve one aktivnosti koje ćemo u budućnosti realizirati”- kazala je Nikolina naglasivši kako je sretna što mladi zahvaljujući Centru za mlade imaju priliku za nadogradnjom i stjecanjem novih vještina.

Prvoj generaciji Youth Workera želimo sretan i blagoslovljen rad. 

Josip Milanović