Akcija 72 sata bez kompromisa u hercegovačkim biskupijama

U četvrtak, 21. srpnja 2022., djelatnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih  Ivan Pavao II. Marija Puljić i Josip Milanović uputili su se u Mostar na sastanak s msgr. Petrom Palićem – biskupom Mostarsko-duvanjske i apostolskim upraviteljem Trebinjsko-mrkanske biskupije s ciljem promoviranja volonterske akcije 72 sata bez kompromisa, ali i razgovora o mogućoj realizaciji iste na području hercegovačkih biskupija.

Nakon uspješne suradnje s mladima iz ovih biskupija koji su sudjelovali na projektu Osnaženi mladi za osnaženu župnu i lokalnu zajednicu – Youth workeri, javila se želja da se ove godine volonterska akcija 72 sata bez kompromisa uz podršku biskupa i povjerenika za pastoral mladih hercegovačkih biskupija, te pod vodstvom Youth workera realizira i na području Hercegovine.

Na sastanaku na kojem su osim djelatnika iz Centra za mlade Ivan Pavao II. nazočili animatori i Youth workeri Jelena Šutić, Ivana Vukoja i Josipa Merdžo, zatim don Nikola Menalo, generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije i don Branimir Bevanda, studentski kapelan i povjerenik za mlade hercegovačkih biskupija, biskupu Paliću predstavljeni su načini na koji se akcija 72 sata bez kompromisa realizira na području Vrhbosanske nadbiskupije, najčešće akcije na kojima mladi beskompromisno volontiraju, rezultati postignuti tijekom akcije i sl.

U svome obraćanju, biskup Palić istaknuo je kako je otvoren za ovakvu ideju promicanja volonterizma i na području hercegovačkih biskupija, te smatra kako akcija 72 sata bez kompromisa može mladima pružiti iskustvo koje će im biti na osobnu izgradnju, potaknuti ih na međusobno druženje, upoznavanje te pomaganje zajednici.

Don Branimir Bevanda također se prisjetio sudjelovanja u ovoj volonterskoj akciji kao sjemeništarac u Travniku, naglasivši kako se raduje prilici da se mladi iz hercegovačkih župa pridruže ovoj internacionalnoj volonterskoj akciji. Naglasio je i kako se raduje što će mu podršku u realizaciji akcije pružiti i mladi Youth workeri koji su na prvoj Akademiji ključnih kompetencija mladih, a koja se održala u sklopu projekta Osnaženi mladi za osnaženu župnu i lokalnu zajednicu, imali priliku razvijati strategiju beskompromisne akcije.

Svi su se složili da ovakav pothvat zahtijeva i pomno planiranje i veliki angažman mladih voditelja budući da predstavlja novinu velikom dijelu hercegovačkoga puka. Ipak, mladi imaju i volju i potrebne kompetencije s kojima vjerujemo da će i ovaj projekt uspješno realizirati.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. zahvaljuje biskupu Paliću i don Branimiru na susretljivosti, a Youth workerima i budućim volonterima na akciji želi blagoslovljen i uspješan budući rad.

Josipa Merdžo