U sklopu projekta Head, heart, hands održan seminar na temu vršnjačkog nasilja u Beogradu

U prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog centra papa Ivan Dobri u Beogradu, u razdoblju od 17. do 20. kolovoza, održan je seminar u sklopu projekta Head, heart, hands na temu vršnjačkog nasilja.

Seminar koji je okupio 24 sudionika iz osnovne škole Šamo Mihalj iz Bečaja iz Vojvodine, učenike Osnovne škole Petar Petrović Njegoš, Osnovne škole Isidora Sekulić i Osnovne škole Živoj Mišić iz Beograda, te predstavnike Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. započeo je u srijedu, 17. kolovoza pozdravnim riječima voditelja seminara gosp. Diega Sozze.

Tijekom četiri dana edukativnih i interaktivnih radionica, mladi iz Centra za mlade Ivan Pavao II. zajedno s mladima iz Beograda i Bečaja imali su priliku upoznati se s osnovnim principima medijacije, rješavanja i prepoznavanja problema na internetu, u lokalnoj zajednici ali i u školi. Također, imali su priliku razgovarati i o značaju i ulozi mladih u današnjem društvu, utjecaju koji imaju na svoje vršnjake, otkrivanju svojih vještina i talenata koji im mogu pomoći u rješavanju izazova ali i u pronalasku rješenja.

Kroz zanimljiv pristup predavača iz Italije kojeg je prevodila gđa. Rozsa Gulics, sudionici seminara imali su priliku upoznati se i kroz nekoliko faza medijacije, a koji uključuju fazu dobrodošlice, povjerenja, pravila i sl.

„Tijekom razgovara veoma je važno biti i ostati neutralan. Također, odmah na samome početku važno je odrediti pravila i pitati sudionike razgovora jesu li voljni da prođu proces medijacije. Ukoliko krenemo s procesom medijacije, ne smijemo zaboraviti koliko je važno dati isto vremensko razdoblje objema osobama da iznesu svoje mišljenje, da ispričaju događaj i sl.“- kazao je na samome početku voditelj seminara, Diego Sozza.

Osvrnuo se i na to koliko je važno u procesu medijacije ostvariti siguran prostor za iskazivanje osjećaja i strahova, navesti dvije posvađane strane na kompromis i na pronalazak rješenja, što je u konačnici i ključni zadatak jednog medijatora.

Posjet Beogradu, mladi iz Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. zajedno s Josipom Milanovićem, projekt koordinatorom i djelatnikom Centra za mlade iskoristili su i za obilazak grada i posjet znamenitostima Beograda.

“Nisam imala predstavu koliko je biti medijator, posrednik između dvoje ljudi, zapravo važno u svakodnevnom životu. I to ne samo važno, već i izuzetno teško. Zaista mi je drago što sam kroz ova 4 dana uspjela upoznati mnogo novih ljudi, iz drugih zemalja, različitih mišljenja i govora, no opet, istog cilja – poboljšati životno okruženje i pozitivno utjecati na druge oko sebe.” – istaknula je Andrea Vujović, učenica Katoličkog školskog centra sv. Josip iz Sarajeva.

“Za mene je ovo jedno predivno iskustvo, još jedno u nizu brojnih kampova i edukacija s mladima iz NCM-a Ivan Pavao II. Iznenađen sam aktivnošću mladih u radu u manjim skupinama; mnogo toga su naučili jedni od drugih, a i sâm sam uspio mnogo toga naučiti kako o samoj temi i važnosti uloge medijatora, tako i o odnosu prema mladima što će mi svakako pomoći u budućnosti kao vršnjačkom edukatoru. Sve u svemu, jedna značajna tura prihvaćanja novih životnih uloga”- dodao je Thomas Perić, vršnjački edukator Centra za mlade.

Noa Martinović, također učenik Katoličkog školskog centra sv. Josip iz Sarajeva o seminaru u Beogradu kazao je: „Medijacija je riječ za koju sam čuo svega nekoliko puta u svome životu. Kada bi više ljudi bilo upoznato s pojmom medijacije, svađe, konflikti među ljudima ne bi eskalirati u ratove i sukobe većih razmjera. Na ovome seminaru sam shvatio značaj posredovanja i općenito priče o vršnjačkom nasilju. Najbitnije je priče pretvoriti u djela, a u Beogradu nam je upravo to predstavljeno. Nadam se da ću sudjelovati na još ovakvih seminara i da će se broj mladih koji se prijavljuju na razne kampove povećati kroz godine“- zaključio je Noa.

Projekt Head, Heart, Hands: integralno obrazovanje za mir za nove generacije na Zapadnom Balkanu je projekt koji okuplja mlade iz pokreta fokolara, predstavnike Rete Progetto Pace, predstavnike udruge Irmos, te mlade iz nekoliko osnovnih i muzička škola iz Beograda i Bečaja kao i predstavnike Centra za mlade Ivan Pavao II. iz Sarajeva.

Andrea Vujović, Thomas Perić