Polaznici učili o načinima skladištenja voća

U subotu desetog rujna održana je dvadeset druga edukacija za polaznike projekta Iuvenes fructus, na temu skladištenje voća.

Plod je živi organizam u kojem se nakon berbe zbivaju složene biokemijske promjene, praćene disanjem. Ako želimo da te promjene ne budu brze, tada moramo uticati na smanjenje intenziteta disanja, obzirom da disanje dovodi do brže razgradnje hranjivih tvari u plodu i povećanja lučenja etilena, koji ubrzava procese starenja voća. Na disanje utiče nekoliko faktora- sorta voća, veličina ploda, stupanj zrelosti, ali i sami postupci s voćem tijekom berbe i skladištenja. Vrlo je važno obaviti kvalitetno samu berbu, o čemu je bilo više govora na prethodnom predavanju, a zatim te plodove pravovremeno skladištiti. Poželjno je prakticirati „danas ubrano-danas skladišteno“. Skladišni prostori su mjesta u kojim su uvjeti za čuvanje voća kontrolirani. Poželjno je da temperatura iznosi od 0°- 5°C, relativna vlažnost zraka od 85 do 90%, udio kisika u prostoru max 2%, te da je prisutnost etilena svedena na minimum. Shodno tome, postoje različiti tipovi hladnjača, u kojima je moguće iskontrolirati sve te uvjete, u ovisnosti od opreme koju mogu sadržavati. Međutim, moderno opremljena hladnjača nije sasvim dovoljan preduvjet za dugotrajno čuvanje plodova. Kvaliteta plodova se nikako ne može unaprijediti skladištenjem u hladnjačama. I u najmodernije opremljenim skladištima, kvaliteta uskladištenog voća može biti očuvana do onog nivoa pri kojem je voće uneseno u hladnjaču, jer dolazi do manjeg ili većeg opadanja kvaliteta tijekom čuvanja. Bilo je govora i o fiziološkim bolestima uskladištenih plodova jabučastih voćaka, a najčešće su skald, gorke pjege, udubljene pjege oko lenticela i staklavost plodova. Pravilna agrotehnika i postupci koji se provode na voću prije samoga skladištenja, a naravno i tijekom samog procesa skladištenja, uvelike utiču na kvalitetu voća i njegovu dugotrajnost čuvanja.

U praktičnom dijelu edukacije organizirana je berbu sorte idared koja se trenutno nalazi u optimalnom vremenu za berbu.  Polaznicima su objašnjene i pokazane karakteristike ploda prve klase te su stoga polaznici imali priliku koristiti kalibrator kako bi im bilo lakše odrediti idealnu veličinu ploda. Za berbu su koristili posebne kengur torbe iz kojih su ubrane plodove istresali u box palete.