Ljetni susret za djecu iz dječjeg doma Selo Mira – Turija

U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u razdoblju od 16. do 18. rujna održan je trodnevni susret za djecu bez roditeljske skrbi iz dječjeg doma Selo Mira Turija. Susret koji se održao u sklopu projekta Mali putokazi u život kojeg NCM Ivan Pavao II. realizira više od 12 godina okupio je 23 djece i mladih koji su kroz bogat edukativno-rekreacijski program imali priliku provesti zabavan i opuštajući vikend kroz koji su zasigurno mnogo toga i naučili.

Susret je započeo ručkom nakon kojeg je uslijedio pozdravni govor Josipa Milanovića, projekt koordinatora koji je poželio dobrodošlicu sudionicima susreta, te sportski program koji je vodio Mario Tucaković, djelatnik NCM Ivan Pavao II. Sudionici su i ovaj put, kroz sportske aktivnosti, pokazali timski duh te izuzetne vještine.

Nakon sportskog dijela, uslijedila je radionica pod vodstvom edukatorica Iris Vrdoljak i Ive Petrušić. Radionica Ja u sukobu na kreativan način ukazala je sudionicima kako nasilje i povrjeđivanje drugih nikad ne vodi do rješenja sukoba te da samo miran način rješenja sukoba vodi do dugoročnog zadovoljstva i mira. Prvi dan susreta završio je Olimpijskim igrama koje je vodio Thomas Perić, vršnjački edukator na kojima su sudionici također pokazali natjecateljski duh, ali i spremnost za pomoć i suradnju jedni drugima.

Drugi dan susreta, sudionici su započeli razgibavanjem i turnirom u odbojci kroz koji su se imali priliku prisjetiti pravila odbojke i još jednom pokazati svoje sportske vještina. Nakon sportskog programa, uslijedila su vježbe i igre pod vodstvom Morgana Rosana, volontera iz Italije za koje su sudionici pokazali veliki interes. Drugi dio dana sudionici su proveli u kinu gdje su gledali animirani film Vatreno srce čija radnja prati avanture djevojčice Đorđe. Film nosi veoma važnu pouku o tome kako nemoguće može postati moguće onda kada se dovoljno trudimo i kada ne odustajemo od svojih snova. Dan je završio veselom večeri koja je zapravo bila Talent show i kroz koju su sudionici pokazali svoje glazbene, plesačke i glumačke sposobnosti te na taj način zabavili i oduševili edukatore.

Posljednji dan druženja sudionici su proveli u Centru za edukaciji, sport i rekreaciju Safet Zajko gdje su se kroz razne sportsko-rekreativne aktivnosti uspjeli zabaviti i opustiti prije polaska u Turiju. Nakon evaluacije i ručka, sudionici su se pozdravili sa edukatorima i izrazili želju za skorim ponovnim dolaskom i druženjem.

Iva Petrušić