Održana Konferencija suradnika i partnera projekta „Koračajmo zajedno“

U razdoblju od 19. do 20. rujna održana je Konferencija suradnika i partnera međureligijskog projekta Koračajmo zajedno kojeg realizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Konferencija je imala za cilj okupiti sve partnere, suradnike i mlade koji su dali doprinos realizaciji projekta „Koračajmo zajedno“ u 2021./22. godini, a koji također realiziraju značajne projekte za mlade u svojim organizacijama i lokalnim zajednicama. Osim navedenog cilj je također stvoriti mrežu suradnika, koji bi zajedničkim snagama radili na izgradnji zdravijeg okruženja za mlade u Bosni i Hercegovini. Ove godine u prostorijama NCM Ivan Pavao II. okupljeni su predstavnici vjerskih zajednica, organizacija i škola iz Banja Luke, Gradiške, Mostara, Visokog, Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Zenice, Travnika i Bihaća.

Na početku konferencije, koordinatorice projekta Nadežda Mojsilović i Marija Puljić, su se osvrnule na najznačajnije aktivnosti koje su obilježile prethodnu godinu, a potom su predstavnici organizacija imali priliku predstaviti svoj rad na polju dijaloga, izgradnje mira i pomirenja.

Prvi dan konferencije gost predavač je bila Daisy El Hajj, iz Libanona, sudionica projekta Mediteran: granice mira, koji realizira talijanska organizacija Rondine Cittadella Della Pace. Daisy je predstavila svoj projekt koji realizira u Libanonu pod nazivom Korupcija: Neprijatelj slobode, mira i prosperiteta a koji je podržan od organizacije Rondine, te u okviru kojeg je u studijskoj posjeti BiH. Tijekom predstavljanja svog projekta Daisy je također razgovarala sa sudionicama konferencije o političkoj i ekonomskoj situaciji u Libanonu, te s kakvim se sve problemima susreću mladi u zemlji.

U utorak 21. rujna, jedan dio programa je posvećen predstavljanju aktivnosti organizacija, nakon čega je uslijedio rad u grupama gdje su sudionici konferencije razgovarali o izazovima u radu, te su zajednički donijeli preporuke za dalji rad s mladima u svojim zajednicama.

Najznačajnije preporuke koje su sudionici istaknuli bile su da je potrebno raditi na umrežavanju, organizaciji susreta gdje će se razmijeniti iskustva i ideje, organizirati edukacije za mlade i roditelje, javno predstavljati rad organizacija, posjećivati različite gradove u BiH u cilju učenja o drugima običajima i kulturnim znamenitostima.

Po završetku susreta svi sudionici su dobili zahvalnice za svoj doprinos i suradnju s Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih Ivan Pavao II.