72 sata bez kompromisa: Ekološka akcija mladih i skautske igre obilježile volontersku akciju

U sklopu volonterske akcije 72 sata bez kompromisa u župi Svetoga Luke Evanđeliste u Sarajevu održana je ekološka akcija. Akcija je organizirana od strane Mreže mladih Novi grad 1 i 2, koji djeluju u okviru Islamske zajednice,  mladih župe sv. Luke Evanđeliste i katoličkih skauta Vrhbosanske nadbiskupije iz spomenute župe. Očišćen je i obojen kompletan vanjski zid koji okružuje crkveno dvorište.

Ispred Mreže mladih Amra Viteškić je istaknula da ovo nije prva zajednička akcija, nego se kontinuirano ponavlja niz godina. Ponukani grafitima koji nisu primjereni vjerskim objektima mladi iz Islamske zajednice ponudili su svoj dragovoljni rad i zajedno sa skautima i župljanima uredili vanjski dio zida crkvenog dvorišta.  Nakon akcije upriličeno je zajedničko druženje i prigodni domjenak koji su pripremili vrijedni župljani na čelu s vlč. Željkom Vlajićem i župnim vikarom Antom Ljuljem.

Sljedećeg dana održane su „Skautske igre“ u organizaciji katoličkih skauta koji djeluju u župi sv. Luke Evanđelista.  Programski dio počeo je prepunoj župnoj crkvi unošenjem skautske zastave i ulaskom skauta u svečanim odorama, a nastavio se svetom misom koju je predvodio vlč. Željko Vlajić koji je na samom početku misnog slavlja pozdravio sve skaute.  U propovijedi vlč. Vlajić je istaknuo da nam Bog svima umnoži vjeru da svakodnevno živimo s braćom ljudima. 
Nakon mise održan je koncert Kamernog mješovitog zbora „Lole“ pod ravnanjem Josipa Katavića, gdje su svi nazočni mogli uživati u prekrasnim skladbama u izvedbi 30 članova zbora. Za najmlađe je prikazan  animirani film David i Golijat, gdje djeca nisu mogla skriti svoju radost prikazanim. Upriličen je bogat svečani domjenak koji je omogućio Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II, kao i vrijedni župljani koji su za ovu prigodu donijeli hranu i piće. Skautske igre su bile glavni dio dana uz razne aktivnosti koje su zahtijevale vještine, sposobnosti i znanja. Po završetku igara svim natjecateljima su dodijeljene medalje kao zahvala i sjećanje na sudjelovanje u skautskim igrama. 
Voditelj skauta “sv. Bernard” Domagoj Andrijanić izjavio je: „Današnji dan je samo nastavka djelovanja katoličkih skauta” sv. Bernard” koji djeluju na području Vrhbosanske nadbiskupije. Kao što možete vidjeti prepuno dvorište pokazatelj je da idemo u dobrom smjeru. Istaknuo bi da su tijekom ljetnih aktivnosti naši skauti sudjelovali na više skautskih kampova na otoku Prviću pored Vodica, dva hodočašća, edukacijskih seminara, a posebno bih naglasio kamp katoličkih skauta koji je ove godine po prvi put održan na području Vrhbosanske nadbiskupije, u mjestu Kornica, općina Bosanski Šamac u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Smisao katoličkog skautizma je odgajati mlade ljude u ljubavi prema Bogu, Crkvi i Domovini, a to je ujedno i  temelj  katoličkih skauta.  Ono po čemu se katolički skauti razlikuju od ostalih  je činjenica da oni ne vole biti zatvorenom prostoru, već djeluju u prirodi, na otvorenom. Kroz prirodu, floru i faunu upoznaju Boga. Skauti imaju prepoznatljive uniforme, prolaze obuke, postrojavanja, stupanja i tjelovježbe. Stoga se može reći da su katolički skauti i svojevrsni oblik vojske koja svoje “ratove” vodi u duhovnom svijetu. Od izviđača se razlikuju jer im je temelj Bog i uče svoje članove kako vidjeti, cijeniti i prepoznati Stvoritelja u prirodi. Većina programa katoličkih skauta se  odvija u prirodi, na otvorenom  gdje se uči  ponašanju u prirodi, orijentaciji i komunikaciji, ekologiji, temeljima planinarenja i alpinizma, prehrani, samoobrani, plivačkim i ronilačkim vještinama, upoznavanju  flore i faune, te preživljavanju u prirodi.“

Domagoj Andrijanić/Medijski tim