Trening za trenere: Nova generacija NCM-ovih vršnjačkih edukatora

U razdoblju od 7. do 9. listopada, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. održana je edukacija za nove vršnjačke edukatore pod nazivom Trening za trenere. Edukacija je imala cilj poučiti mlade osnovama pripreme i realizacije radionica za vršnjake, a vodili su ju djelatnici Centra za mlade Ivan Pavao II. Marija Puljić i Alen Gudalo. Nazočilo je 14 mladih – studenata različitih fakulteta Univerziteta u Sarajevu te nekoliko srednjoškolaca, aktivnih u NCM-ovim projektima.

Na samom početku edukacije, mladi su zajedno s voditeljima identificirali osnovne značajke i prednosti vršnjačke edukacije, kako za njih osobno, tako i za vršnjake s kojima rade, a zatim su učili o  kompetencijama koje je potrebno razvijati kako bi rad s mladima bio uspješan i učinkovit. U nastavku su uslijedile didaktičko – metodičke upute za pripremu i realizaciju radionica koje se temelje na suvremenom interaktivnom pristupu te se razgovaralo o važnosti uvođenja igara, vježbi i dramskih tehnika u poučavanju. Kako se interaktivna radionica temelji na uspješnoj komunikaciji, polaznici edukacije su kroz različite vježbe učili o vrstama (ne)slušanja, važnosti aktivna slušanja u poučavanju te učinkovitosti „ja poruka“.

Neizostavan dio edukacije bila je tema vizualizacije, prilikom čega su sudionici mogli naučiti na koji način se pripremaju i koriste vizualna sredstva u izvođenju radionica te su dobili savjete za razvoj vlastitih prezentacijskih vještina. Teoretski dio edukacije okončan je govorom o fazama razvoja i dinamici skupine s kojom se radi. Potom je uslijedila praktična priprema radionica na kojoj su radili sudionici podijeljeni u parove.

Nakon nedjeljne sv. mise, koju je predvodio ravnatelj vlč. Šimo Maršić,  uslijedile su simulacije radionica, kada su polaznici imali priliku okušati se u ulozi vršnjačkog edukatora, uz podršku i savjete voditelja edukacije.

Susret je okončan zajedničkom evaluacijom i dodjelom potvrda sudionicima, uz poruku da svatko od njih posjeduje veliki potencijal, sa znanjem, talentima,  vještinama i prijateljskim osobinama, koje je potrebno što prije dijeliti i umnažati kroz rad s vršnjacima, te na taj način nastaviti rasti, kako u osobnom, tako i u profesionalnom životu.

Zbog velike zainteresiranosti mladih za ovaj vid edukacije, Trening za trenere će biti ponovljen za novu skupinu mladih, u razdoblju od 28. do 30. listopada.

M.P.