Održan duhovno – pedagoški seminar za vjeroučitelje Vrhbosanske nadbiskupije

U razdoblju od 14. do 16. listopada, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu, održan je duhovno – pedagoški seminar za vjeroučitelje koji djeluju u školama na području Vrhbosanske nadbiskupije, u okviru projekta Revitalizacija župnih zajednica. Tema seminara, realiziranog u suradnji s Katehetskim uredom Vrhbosanske nadbiskupije, bila je Izazovi i nedoumice u radu vjeroučitelja: kako očuvati istinske vrijednosti u „dobu obilja“?.

Susret je započeo razgovorom vjeručitelja s vlč. Tomom Mlakićem, predstojnikom Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije, kada su zajedničkim radom identificirane poteškoće, izazovi, ali i plodovi rada kada je u pitanju nastava vjeronauka u školama na području Vrhbosanske nadbiskupije. Vlč. Mlakić je ovom prigodom iskazao zahvalnost svim katehetama te im izrazio svećeničku podršku u njihovom poslanju.

Drugi dan je bio posvećen pedagoškim temama, a program obuke je vodila dr. sc. Snježana Šušnjara, redovna profesorica na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Tema prvog radnog dijela bila je Komunikacija i interakcija u odgojno – obrazovnom radu, kada su sudionici kroz različite interaktivne vježbe mogli testirati razinu razvijenosti vlastitih komunikacijskih vještina te uočiti načine koji doprinose uspješnosti komunikacije na relaciji učenik – nastavnik. Potom je uslijedila radionica pod nazivom Tko si ti, tko sam ja? – različitosti, važnost vjeronauka, kultura otkazivanja. Sudionicisu najprije na vlastitom primjeru imali priliku uočiti različite uloge koje doprinose određenju identiteta jedne osobe, a zatim promatrati različitost identiteta kroz prizmu odgojno – obrazovnog rada s djecom i mladima.

U ovom dijelu, naglasak je stavljen na važnost nastave vjeronauka koja je nerijetko podcijenjena, a uvelike doprinosi odgoju, izgradnji identiteta mlade osobe i otkrivanju istinskih vrijednosti, osobito u suvremenom društvu u kojem se, ponajviše putem društvenih mreža, mladima nameću lažni identiteti. U nastavku radnog dijela, vjeroučitelji su imali priliku u manjim skupinama navesti po jedan primjer iz školske prakse koji im je predstavljao poteškoću, te poslušati savjete kolega u rješavanju istih, što je doprinijelo međusobnom upoznavanju vjeroučitelja te prepoznavanju važnosti uzajamne podrške u poslanju. Dan je okrunjen slavljem sv. mise u kapelici NCM-a „Ivan Pavao II.“, koju je predvodio vlč. Ivan Matijević, pastoralni suradnik u Centru za mlade.

Posljednji dan susreta započeo je predavanjem s. Dominike Anić, na temu Evo me, mene pošalji (Iz 6,8): Povjerenje u poslanj(u)e. U svome predavanju, sestra je posebno istaknula važnost raspoloživosti vjeroučitelja za radosno širenje Evanđelja: Povjerenje trebamo razvijati iz svojih uvjerenja. Mi danas vidimo brojne ljude koji su nezadovoljni u svojim poslovima u svemu onome što rade. Kod vjeroučitelja ne treba biti tako. Mi trebamo biti široki. Naša nesretnost ne leži u našem poslu, u našim poslovnim kolegama, nego u nama. Mi smo ti iz kojih izvire zadovoljstvo ili nezadovoljstvo. Također je pozvala vjeroučitelje da uvijek iznova pronalaze istinsku radost te svjedoče svoj poziv kroz  osmijeh.

Susret je okončan sv. misom koju je predvodio generalni vikar mons. Slađan Ćosić. U propovijedi je objasnio sam pojam revitalizacija, te dodao da je to projekt NCM-a koji ima za cilj pomoći župama kako bi postale autentičnije mjesto propovijedanja evanđelja, a u tome procesu vjeroučitelji imaju nezamjenjivu ulogu. Na poseban način osvrnuo se na misna čitanja. U svemu je najvažnija Božja prisutnost: Bog prati svoj Narod od početka do kraja: vjeran svom Imenu i svojoj zadaći, ali Bog ne čini sve sam, Bog traži naše sudjelovanje. – zaključio je mons. Ćosić.

NCM Ivan Pavao II.