Sastanak Odbora HBK za mlade

    U utorak 25. listopada 2022. godine, u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, održan je sastanak Odbora za mlade HBK i BKBiH. Odborom je predsjedao Šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, a bio je to redoviti sastanak Odbora HBK za mlade, na kojem je sudjelovalo dvadesetak povjerenika za mlade iz nad/biskupija i redovničkih zajednica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kao predstavnik Vrhbosanske nadbiskupije sudjelovao je vlč. Ivan Matijević, suradnik u Nadbiskupijskome centru za pastoral mladih Ivan Pavao II..

     Sastanak je započeo molitvom koju je predvodio biskup mons. Rogić, a zatim se krenulo s dnevnim redom. Na početku je pročitan zapsinik od prošloga sastanka koji je jednoglasno potvrđen i usvojen. Druga točka dnevnoga reda imala je za cilj napraviti jednu evaluaciju Susreta Hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru. Biskup Rogić iznio je svoj stav o proteklom susretu, a zatim su ostali povjerenici iznijeli svoje mišljenje kako je susret prošao te u kome smjeru treba dalje promišljati.

     Zatim se prešlo na sljedeću točku koja je raspravljala o sljedećem SHKM u Gospićko-senjskoj biskupiji, te je cijeli Odbor izvjestio povjerenik za mlade Gospićko-senjske biskupije. Susret je planiran za 2024. godinu, bio bi jednodnevan i još se razmišlja o mjestu centralnoga slavlja.

    Sljedeća točka dnevnoga reda je odlazak mladih u Taizé, kako za novu godinu tako i za ljetne susrete koji su dosta slabije popraćeni mladima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Također se sljedeće godine u Rimu održava Sinodalni hod Crkve pa bi i mi trebali poslati svoje predstavnike. Još jedna tema koja se spomenula na susretu bila je organizacija KMNL-a, Sisak je potvrdio da želi biti domaćin završnice sljedeće godine za sve pobjedničke ekipe. Ove godine slavimo 20 godina od početka Temeljnih formacija animatora, te se kratko promišljalo na koji način da se proslavi taj događaj, što ostaje kao točka dnevnoga reda za sljedeći susret.

     Na kraju se tajnica Odbora za mlade gosp. Iva Vrabac obratila sa informacijama vezanim za Svjetski suisret mladih u Lisabonu sljedeće godine. Glavni tjedan susreta održava se od 1. do 6. kolovoza 2023. godine, a predprogram 26.-31. srpnja iste godine. Centralni događaj još nije određen 5. ili 6. kolovoza, na koji dolazi i papa Franjo. Cijene paketa i prijave već su poznate na službenim stranicama, a bilo bi dobro da svaka biskupija pošalje svoje predstavnike.

    Na kraju se obratio biskup Rogić, te dodao da se raduje susretu, a za Odbor za mlade predlaže da naprave trodnevni susret u Sarajevu gdje bi se što bolje upoznali i promišljali o daljnjim aktivnostima za mlade. Susret je završio zajedničkom molitvom, fotografijom i druženjem.