Održana edukacija „Trening za trenere“ za novu skupinu polaznika

U razdoblju od 28. do 30. listopada, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. održana je edukacija za  vršnjačke edukatore pod nazivom Trening za trenere, za novu skupinu polaznika, zbog velike zainteresiranosti mladih za ovaj vid edukacije.

Edukacija je imala cilj poučiti mlade osnovama pripreme i realizacije radionica za vršnjake, a vodili su ju djelatnica Centra za mlade Ivan Pavao II. Marija Puljić i vanjski stručni suradnik Centra za mlade Antonio Topalović . Nazočilo je 18 mladih – studenata različitih fakulteta Univerziteta u Sarajevu te srednjoškolaca iz Zenice i Sarajeva, aktivnih u NCM-ovim projektima.

Na samom početku edukacije, mladi su zajedno s voditeljima identificirali osnovne značajke i prednosti vršnjačke edukacije, kako za njih osobno, tako i za vršnjake s kojima rade, a zatim su učili o  kompetencijama koje je potrebno razvijati kako bi rad s mladima bio uspješan i učinkovit. U nastavku su uslijedile didaktičko – metodičke upute za pripremu i realizaciju radionica koje se temelje na suvremenom interaktivnom pristupu. Kako se interaktivna radionica temelji na uspješnoj komunikaciji, polaznici edukacije su kroz različite vježbe učili o vrstama (ne)slušanja, važnosti aktivna slušanja u poučavanju te učinkovitosti „ja poruka“.

Neizostavan dio edukacije bila je tema vizualizacije, prilikom čega su sudionici mogli naučiti na koji način se pripremaju i koriste vizualna sredstva u izvođenju radionica te su dobili savjete za razvoj vlastitih prezentacijskih vještina. Teoretski dio edukacije okončan je govorom o fazama razvoja i dinamici skupine s kojom se radi. Potom je uslijedila praktična priprema radionica na kojoj su radili sudionici podijeljeni u parove.

Nakon nedjeljne sv. mise, koju je predvodio ravnatelj vlč. Šimo Maršić,  uslijedile su simulacije radionica, kada su polaznici imali priliku okušati se u ulozi vršnjačkog edukatora, uz podršku i savjete voditelja edukacije.

Edukacija je završena zajedničkom evaluacijom programa te dodjelom potvrda o sudjelovanju.

M.P.